Home » D:News » Un nou record de adancime a vietii marine

Un nou record de adancime a vietii marine

Un nou record de adancime a vietii marine
Publicat: 09.10.2008
Cercetatorii cred ca au descoperit specia de pesti care traieste la cea mai mare adancime in apele oceanice. O echipa britanico-nipona a filmat in plina activitate un banc de 17 pesti, la adancimea de 7.700 de metri, in Abisul Japonez din oceanul Pacific.

Pentru a atinge aceasta adancime, cercetatorii s-au folosit de roboti teleghidati, proiectati special sa reziste la presiunile uriase intalnite la mii de metri sub apa. Imaginile captate de dispozitivul trimis in adancuri arata foarte clar pestii miscandu-se prin intunecimea abisala, in cautarea hranei. Monty Priede, membru al echipei si profesor la Universitatea din Aberdeen a spus ca pestii lungi de aproximativ 30 de centimetri, cunoscuti ca Pseudoliparis amblystomoposis, sunt “surprinzator de simpatici”. “Nimeni nu a mai vazut vreodata pesti vii la aceste adancimi inainte – nu stii niciodata ce poti intalni cand cobori acolo”, a adaugat el.

Cercetatorii s-au declarat surprinsi si de comportamentul pestilor. “Credeam ca in abis pestii sunt mai degraba inactivi, conservand energia cat mai mult timp posibil, dar cand urmaresti filmarea, constati ca ei se misca sprinten si se hranesc cu iuteala, sarind fulgerator dupa prada”, a spus profesorul Priede pentru BBC News.

Pentru ca traiesc in bezna totala, pestii folosesc receptori de vibratie pentru a naviga prin adancurile oceanice si a identifica hrana. Totusi, cercetatorii spun ca existenta lor in acest mediu este una bizara, din mai multe motive: rezerva de hrana este foarte saraca si trebuie sa coboare 8 kilometri de la suprafata pentru a ajunge la ei si presiunea pe care pestii trebuie sa o suporte este uriasa. S-a ajuns astfel la concluzia ca aceste animale au suferit modificari fiziologice radicale, mai ales la nivel molecular.

Cel mai mare record de adancime al unui peste este detinut de Abyssobrotula galatheae, care a fost identificat pe fundul abisului Puerto Rico, la o adancime mai mare de 8 kilometri, in 1970. Totusi, acesta a murit inainte sa atinga suprafata, recordul de adancime la care un peste viu a fost vazut, ramanand, pana la recenta descoperire, 7.000 de metri.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase