Home » D:News » Schimarile climatice in Arctica nu mai pot fi oprite

Schimarile climatice in Arctica nu mai pot fi oprite

Schimarile climatice in Arctica nu mai pot fi oprite
Publicat: 16.12.2008
Cercetatorii au anuntat ca detin dovezi de necontestat ale faptului ca regiunea arctica are un ritm de incalzire mai ridicat decat alte zone ale globului, iar acest fenomen are loc cu o decada mai devreme decat fusese anticipat de catre oamenii de stiinta.

Ultimele masuratori in zona arctica arata ca temperaturile din aer sunt prea ridicate pentru aceasta perioada, deoarece topirile accelerate din timpul verii au dus la acumularea caldurii in apele oceanice. Aparitia fenomenului, cunoscut sub denumirea de amplificare arctica, era deja prevazuta de catre cercetatori, insa doar in urmatorii 10 sau 15 ani.
Descoperirea reprezinta un semnal de alarma, constituind un semn ca zonele polare vor fi lipsite de gheata in timpul verii, un punct dincolo de care situatia va fi scapata de sub control, iar echilibrul nu va mai putea fi restabilit. Desi cercetatorii au anuntat o topire accelerata a ghetarilor in timpul verii in  urmatorii 20 de ani, este pentru prima data cand temperatura ridicata constanta constituie un semnal definitiv, care poate fi pus in legatura cu efectul de sera. Arctica este considerata una dintre cele mai sensibile regiuni in termenii schimbarii climatice, iar tranzitia sa catre o alta clima va avea un impact direct asupra altor zone ale emisferei nordice si va afecta indirect intrega lume.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase