Home » D:News » Schmeisser l-a ajutat pe Kalashnikov?

Schmeisser l-a ajutat pe Kalashnikov?

Schmeisser l-a ajutat pe Kalashnikov?
Publicat: 18.02.2009
Recent, celebrul constructor rus de arme, Mihail Kalashnikov, a recunoscut ca a colaborat in urma cu 64 de ani Hugo Schmeisser, cel mai bun armurier german din timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Cei doi au lucrat initial la prototipul pistolului mitraliera de tip AK-47, relateaza Life.ru.

Conform istoricului rus Alexei Korobeinikov, Hugo Schmeisser a fost facut prizonier in prima instanta de soldatii Armatei Rosii. Comandantii rusi, constienti de valoarea si cunostintele parintelui faimosului pistol mitraliera Schmeisser, i-au propus acestuia ca impreuna cu un alt grup de specialisti germani in tehnica militara, sa munceasca o perioada in fabricile de armament ascunse in Muntii Urali.

Expertii militari rusi sunt totusi de parere ca este foarte greu de estimat contributia lui Hugo Schmeisser la crearea celei mai cunoscute arme automate din toate timpurile, deoarece documentele oficiale care se refera la acest caz, sunt clasificate si in prezent. De asemenea Hugo Schmeisser nu a lasat nici un fel de insemnari despre activitatea sa din Urali. Singura mentionare a lui Schmeisser despre acesta perioada este un simplu paragraf: “Le-am dat rusilor unele sfaturi, si am avut o serie de discutii deschise pe marginea armelor de foc”.

Specialisti militari occidentali sunt de parere ca Mihail Timofeevici Kalashnikov, ar fi furat prototipul AK-47 din seifurile Wermacht-ului. Afirmatie fara nicio sustinere valida. Insa Mihail Kalashnikov afirma in memoriile sale ca Hugo Schmeisser l-ar fi ajutat doar in dezvoltarea tehnologiilor de productie la scara larga a pistolului mitraliera AK-47.
Automatul creat de Schmeisser (Sturmgewehr 44), semana cu AK-47, dar istoricii rusi sustin ca este doar o asemanare de suprafata, cele doua arme avand modalitati diferite de functionare. In plus, Mihail Kalshnikov a inceput sa lucreze la arma sa inca din anul 1943, iar in anul 1946 prototipul sau era deja testat in poligoanele Armatei Rosii.

Sursa : Life.ru

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase