Home » D:News » Potopul din Marea Neagra, un dezastru “marunt”

Potopul din Marea Neagra, un dezastru “marunt”

Publicat: 20.02.2009
A existat pana recent, in randul comunitatilor stiintifice, presupunerea ca o inundatie de proportii catastrofale a inecat tarmurile Marii Negre cu 9.500 de ani in urma, in ceea ce a fost considerat “Potopul lui Noe”. Un nou studiu, efectuat de un roman, ilustreaza insa o noua perspectiva asupra chestiunii.

“Sunt de parere ca nu a existat o inundatie colosala”, sustine Liviu Giosan, geolog al Institutului Oceanografic Woods din Cape Cod, Massachusetts, si coordonator al ultimelor cercetari in zona. Marea Neagra ar fi fost candva un lac de apa dulce, inconjurat de campuri fertile. Dar cu aproximativ 9.500 de ani in urma, nivelurile marilor s-au ridicat pe masura ce climatul s-a incalzit iar apa sarata din Marea Mediterana s-a revarsat peste Marea Neagra de astazi. Registrele fosile arata in mod clar o salinizare masiva a apei dulci in acea perioada. Daca acest lucru s-a intamplat insa gradual sau subit, este un aspect pe marginea caruia cercetatori inca dezbat.

Liviu Giosan si colegii sai au abordat insa problema intr-o maniera noua, diferita de cea a geologului William Ryan, care a analizat pentru prima oara cu mijloace competente istoria potopului, in anii ’90. In loc sa analizeze subacvatic, asa cum s-a intamplat in timpul studiilor anterioare, echipa romanului a forat o groapa adanca de 42 metri in Delta Dunarii. Analizand straturile sedimentare dar si cochiliile inchise ale unor scoici prezervate in sol, grupul de cercetare a stabilit ca nivelul Marii Negre era cu 30 metri mai scazut decat astazi in momentul inundatiei si nu cu 80 metri, asa cum s-a stabilit initial. Acest lucru sugereaza o proportie mult redusa a inundatiei de atunci. Concluzia este contestata de fostii oameni de stiinta care au incercat sa stabileasca existenta si proportiile potopului. Liviu Giosan spera insa intr-o unire de forte si o cercetare si mai amanuntita a chestiunii, de catre ambele tabere, ale caror rezultate vor duce la raspunsul intrebarii celei mai importante: cum a influentat clima in trecut existenta oamenilor si, pe baza acestui lucru, cum va evolua ea in viitor?

Sursa: Discovery

CITESTE PE ACEEASI TEMA:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase