Home » D:News » Cele mai vechi urme de picior uman au 1.5 milioane de ani vechime

Cele mai vechi urme de picior uman au 1.5 milioane de ani vechime

Publicat: 02.03.2009
Antropologii Universitatii Bournemouth din Marea Britanie au dezgropat recent in Kenya fosilele unor urme de pasi omenesti vechi de aproximativ 1.5 milioane de ani, cea mai veche dovada a faptului ca stramosii nostri mergeau precum oamenii moderni.

Urmele au fost descoperite in doua straturi sedimentare din apropierea localitatii Ileret, aflata in nordul Kenyei si au dezvaluit o anatomie a piciorului preistoric umanoid foarte asemanatoare cu cea din prezent. “Imprimeurile” provin de la un specimen de Homo ergaster sau de Homo erectus timpuriu, primul hominid  ale carui picioare mai lungi si brate mai scurte corespund proportiilor corpului de Homo sapiens modern.

Sedimentul superior in care au fost descoperite urmele continea trei grupe de amprente de picior: doua urme de cate doua amprente fiecare si o urma cu sapte amprente.Celalat strat sedimentar, cu cinci metri mai adanc, a prezervat o urma de doua amprente alaturate si o alta amprenta, izolata si mai mica, despre care se crede ca ar fi apartinut unui copil.

In toate aceste cazuri, degetul mare era paralel cu celelalte degete ale piciorului, spre deosebire de cazul maimutelor, al caror deget mare este separat de restul pentru a le facilita acestora deplasarea prin copaci. Urmele de talpi din Ileret arata, de asemenea, o arcuire pronuntata a labei piciorului, un calcai rotund si degete scurte la fel ca cele omenesti, aspecte asociate de obicei cu abilitatea mersului biped.

Sursa: Daily Galaxy

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase