Home » D:News » O vie galo-romana a fost descoperita in Franta

O vie galo-romana a fost descoperita in Franta

O vie galo-romana a fost descoperita in Franta
Publicat: 13.03.2009
Peste 300 de fose rectangulare, aliniate si distantate regulat, care mai poarta inca urma radacinilor au fost descoperite in apropiere de Dijon, in satul Gevrey-Chambertin, Bourgogne.

In regiunea Bourgogne au fost dezgropate in cursul anului trecut atat structuri care dateaza din epoca de bronz, cat si ramasite neolitice. Sapaturile arheologice ulterioare au durat o luna si jumatate, iar costurile s-au ridicat la suma de 200.000 de euro.

Spre surprinderea lor, cercetatorii au descoperit noi structuri, insa de data aceasta din perioada galo-romana. “Cel mai interesant lucru in ceea ce priveste aceste descoperiri sunt viile, care au fost deja analizate de specialisti. Este pentru prima data cand descoperim vii galo-romane in Bourgogne, cu atat mai mult cu cat acestea au fost plantate in zona de campie, spre deosebire de prezent, cand cultivatorii prefera dealurile”. Din cele 300 de gropi au mai putut fi recuperate un numar de 120 de cioturi de vie. Descoperirea marcheaza atat evolutia acestei practici si intelegerea importantei terenului, cat si interesul bastinasilor pentru viticultura, care a atins in Franta gradul de arta.

Sursa: Le Figaro

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase