Home » D:News » Cimitirul medieval al cainilor din Ungaria

Cimitirul medieval al cainilor din Ungaria

Cimitirul medieval al cainilor din Ungaria
Publicat: 14.04.2009
Localitatea medievala Kara din Ungaria adaposteste un cimitir dedicat exclusiv cainilor, dupa cum au descoperit arheologii Universitatii Eotvos Lorand din Budapesta care sunt de parere ca straniul cimitir ar avea legatura cu unele obiceiuri pagane ale maghiarilor.

In timpul sapaturilor efectuate in vederea construirii unui cartier rezidential in imprejurimile Budapestei, o echipa de muncitori a descoperit accidental resturile osteologice a peste 25 de caini ingropati in incinta orasului mediaval Kana, undeva in preajma secolelor X-XIII d.Hr..

“Am descoperit ca toti acesti caini au  murit in urma unor sacrificii rituale. Mormintele lor aveau rol de amulete permanente ale casei si se crede ca ofereau protectie impotriva spiritelor rele. Aproape 20 de caini au fost ingropati in scop ritual sub fundatiile caselor.
Cainii sacrificati au avut si rol de fundatii pentru constructii”, declara Marta Droczi-Szabo, arheozoolog in cadrul Universitatii Eotvos Lorand din Budapesta.
In perioada medievala obiceiul pagan de a sacrifica animale in incinta caselor nou construite era des intalnit in regatele maghiare. Uneori cainii erau omorati in bataie in fata pragului usilor unei case noi. Alt obicei consta in taierea capului unui pui de gaina la intrarea in curtea unei case noi. Cainii erau printre cele mai cautate animale pentru sacrificiile rituale in Ungaria medievala deoarece simbolizau loialitatea si pavaza impotriva pacatelor mortale si invidiei.

“Este un fapt cu totul surprinzator ca aceste practici pagane au supravietuit multe secole in paralel cu credinta crestina, mai ales daca tinem cont virulenta cu care Biserica Catolica a condamnat in trecut orice forma de paganism”, este de parere Laszlo Bartosiewicz, cercetator in cadrul Universitatii din Edinburgh.

Sursa : National Geographic
 

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase