Home » D:News » Introducere in design – un atelier cu designerul Irina Neacsu

Introducere in design – un atelier cu designerul Irina Neacsu

Introducere in design – un atelier cu designerul Irina Neacsu
Publicat: 29.05.2009
Fundatia Calea Victoriei va invita din 18 iunie, de la 18:30, la un curs in 6 sedinte de design interior Cursul se adreseaza tuturor celor preocupati de frumos, celor care vor sa inteleaga si sa aleaga frumosul din jurul lor, de asemenea celor care doresc sa inteleaga de ce si cum anume viata urbana contemporana se desfasoara ca o permanenta alegere intre tendinte, influente, stiluri, moda, modele. De aceea, vom vorbi despre notiunea de “design” ca fiind suma de forme, texturi si culori avand marca “frumos”.

Cursul propune o introducere in notiuni generale de design.  Cursantii vor lua contact cu fenomenul “design” si cu evolutia acestuia, din punct de vedere social-cultural-politic, pana in zilele noastre. Vom vorbi  despre oamenii si gesturile care au marcat acest fenomen in decursul istoriei (in special in secolul 19 si 20), despre regulile ce au condus design-ul de la stadiul de manifest pana la acceptarea sa ca stil complex de viata. Vom invata ce este de fapt design-ul si in ce context a fost constientizat ca o practica autonoma; unde a fost momentul in care stilul impus de comenzi particulare s-a transformat intr-o stiinta controlata. Designul intre arta si stiinta.

Primele 5 sedinte vor fi teoretice, iar prezentarea  va fi insotita de imagini. In acelasi timp, la fiecare ora de curs, cursantii vor avea indrumare spre o bibliografie specifica.  Cea de-a 6-a sedinta va fi un exercitiu practic.

1 .  Notiuni de istorie a design-ului
–    Miscari premergatoare si tendinte de stil. Comanda si comanditar
–    Cum s-a nascut termenul de design
–    Manifest si aplicabilitate
2. Stiluri, miscari ideologice
– secolul 19 si 20 in Europa: revolutia industriala, context antebelic, interbelic, postbelic  – evolutia design-ului in mediul social, cultural si politic
– relatia intre design si formele consacrate de arta (pictura, sculptura, muzica)
3. Reguli de design – intre teorie si practica
– module si sabloane identificate in natura si interpretarea acestora ca notiuni de armonie si de echilibru
– despre polemica “forma vs. continut”
4. Design grafic
– scurt istoric: publicitatea si grafica publicitara, consumismul
– tendinte actuale
5. Design interior si de produs
– scurt istoric: industrializarea si inovatia tehnologica
– tendinte actuale
6. Exercitiu practic (grafic): cursantii vor invata sa puna in aplicare, chiar intr-un sens schematic, notiunile invatate. De exemplu: fiecare isi alege o ramura a design-ului, fata de care se simte atras in mod particular: design grafic,  de produs, de interior. Vor avea la dispozitie cateva elemente din natura (frunze, flori) si vor invata sa extraga din aceste elemente complexe notiunile esentiale de simetrie, echilibru, repetitie etc, pentru a crea un element de design in sfera pe care si-au ales-o. Exercitiul a fost adoptat cu succes de Karl Bloosfeldt, in secolul al 19-lea. Profesor de design si botanist amator, el ii invata pe elevii sai sa caute formele si proportiile in plante. Acesta curata plantele de elemente inutile, lasandu-le la forma “cea mai pura”, le fotografia si le folosea ca material de studiu.

Irina Neacsu detine master in design, RUFA – Rome University of Fine Arts – Roma, Italia. Este absolventa a Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti. In 2005 a fost bursier al Scolii de vara – Lemnul in arhitectura si constructii- Helsinki, Finlanda. In 2005 a avut bursa la  workshopul INTBAU – restaurare urbana Bran, jud. Brasov. Este designer de produs si de interior, a facut amenajari de interior si design de mobilier, grafica, pictura si ilustratie de carte pentru copii.

Inscrieri la [email protected]
Mai multe info la www.victoriei.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase