Home » D:News » Insula Sobolanilor a fost curatata de rozatoare

Insula Sobolanilor a fost curatata de rozatoare

Insula Sobolanilor a fost curatata de rozatoare
Publicat: 15.06.2009
Pe mica insula arctica din Alaska a fost intreprinsa o ampla operatiune de eliminare a sobolanilor, dupa 229 de ani in care acestia au cutreierat insula, pe care o invadasera in urma unui naufragiu.

Sobolanii au cotropit insula – situata in Arhipelagul Aleutinelor – in anul 1780, cand o nava japoneza s-a scufundat in apropierea tarmului. Inmultindu-se exploziv, ei au decimat populatiile locale de pasari, afectand grav ecosistemul fragil al insulei.

Operatiunea de “curatare” a insulei de sobolani a costat 2,5 milioane USD si a fost realizata prin aruncarea unor momeli toxice din elicoptere. Este prea devreme pentru ca oamenii de stiinta sa poata afirma ca nu mai exista nici un sobolan pe insula; va fi nevoie de  o supraveghere de doi ani pentru a trage concluzii clare in aceasta privinta.

Totusi, efectele operatiunii de eliminare a rozatoarelor s-au aratat deja: mai multe specii de pasari, printre care gastele aleutine, potarnichile polare, soimii calatori si scoicarii negri au inceput sa cuibareasca pe insula.

Sursa: Reuters

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase