Home » D:News » Masinile care-si vorbesc

Masinile care-si vorbesc

Masinile care-si vorbesc
Publicat: 17.07.2009
Cercetatorii italieni de la Politehnica din Milano construiesc vehicule capabile sa schimbe intre ele informatii cu privire la conditiile de trafic.

E sigur: in viitor vom avea automobile care vor “vorbi” intre ele, schimband informatii legate de conditiile stradale si de trafic, si avizandu-i pe conducatorii auto de eventualele pericole. Cel putin asa cred cercetatorii de la Politehnica din Milano, unde este dezvoltat acest proiect.

In clipa de fata, spun ei, fiecare masina dispune de dispozitive in masura sa identifice conditiile tehnice in care se afla masina si sa le comunice unui “creier”, o centrala electronica care reactioneaza de exemplu actionand asupra sistemului de franare sau a amortizoarelor pentru a creste siguranta pasagerilor si a face mai confortabila calatoria; de ce atunci sa nu fie creata o retea in care fiecare vehicul joaca rolul unui senzor in beneficiul celorlalte angajate in trafic?

Pare deosebit de complicat si chiar si este, insa cercetatorii din cadrul Departamentului de mecanica al Politehnicii din Milano au realizat deja cateva prototipuri dotate in interiorul anvelorpelor cu senzori capabili sa detecteze variatiile conditiilor de rulare. Aceste dispozitive utilizeaza vibratia produsa de masina aflata in miscare ca sursa de energie, si undele radio ca sistem de comunicatie. Desigur, mii de vehicule care transmit date in acelasi timp ar putea genera informatii redundante, necesare unora, dar irelevante pentru altii. Oamenii de stiinta cred ca au gasit solutia si la aceasta problema: “Masinile vor transmite semnale codificate, descifrate de un sistem care va filtra datele primite, selectionandu-le doar pe cele utile”, a explicat Francesco Braghin, unul dintre responsabilii proiectului.

Sursa: Galileo
 

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase