Home » D:News » Vanatoarea de comori vii: Marea Britanie inventariaza arborii stravechi

Vanatoarea de comori vii: Marea Britanie inventariaza arborii stravechi

Vanatoarea de comori vii: Marea Britanie inventariaza arborii stravechi
Publicat: 22.07.2009
The National Trust, cea mai importanta organizatie dedicata protectiei patrimoniului din Marea Britanie, a demarat un program cu durata de trei ani pentru a identifica si proteja cei mai batrani copaci..

The National Trust este unul dintre marii proprietari de terenuri din Marea Britanie, detinand cca. 225.000 de hectare de paduri si pasuni, precum si 135 de parcuri. Organizatia spera sa catalogheze cca. 40.000 de arbori in cursul celor trei ani. Proiectul va implica localnicii din diferite zone, care vor fi solicitati sa ofere informatii despre arborii batrani pe care ii cunosc in regiune.

Copacii batrani au o mare importanta ecologica, ei reprezentand habitatul a numeroase specii, multe dintre ele rare – de licheni, ciuperci, animale nevertebrate -, care ar fi in pericol de disparitie daca acesti copaci ar pieri. Cea mai mare amenintare o reprezinta agricultura moderna; adesea, pamantul este arat pana la baza copacilor, iar pesticidele, ingrasamintele si medicamentele administrate animalelor domestice ajung in sol si tulbura echilibrul ecosistemului reprezentat de copac si speciile care traiesc pe/in el.

Marea Britanie este, in Europa, una dintre tarile in care exista cei mai multi copaci batrani. Printre arborii avuti in vedere in cadrul programului, se numara si unii cu importanta istorica si culturala, de pilda un mar despre care se crede ca l-ar fi inspirat pe Isaac Newton in elaborarea teoriei sale asupra gravitatiei, in 1655, si o tisa descrisa intr-unul dintre poemele lui William Wordsworth.

Sursa:  BBC

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase