Home » D:News » Vechii maiasi practicau conservarea padurilor acum 3.000 de ani

Vechii maiasi practicau conservarea padurilor acum 3.000 de ani

Vechii maiasi practicau conservarea padurilor acum 3.000 de ani
Publicat: 24.07.2009
Paleontologul David Lentz de la Universitatea din Cincinnati a ajuns nu doar la concluzia ca reprezentantii populatiei Maya practicau gestionarea silvica, dar si ca atunci cand si-au abandonat practicile de conservare a padurilor, acest lucru a fost in detrimentul intregii culturi maiase.

“Am descoperit in urma cercetarilor noastre ca maiasii conservau cu buna stiinta resursele padurilor. Practicile lor deliberate de conservare pot fi observate in lemnul pe care il foloseau pentru constructii, aceasta observatie fiind intarita si de datele furnizate de polen”, sustine profesorul de biologie David Lenz.

Cu ani in urma, cercetatorii erau mult mai interesati sa afle care rege a construit o piramida, cine pe cine a detronat si cine este portretizat intr-un totem. Totul se rezuma la conducatori si la actiunile lor. Cercetatorii Universitatii din Cincinnati s-au uitat insa la economie, la practicile agricole, la dirijarea exploatarii padurilor si la modul in care oamenii si cultura functionau. Si facand acest lucru au inteles ca populatia Maya, cel putin la inceputuri, a practicat ingrijirea padurilor. Cel putin pana la venirea pe tron a lui Jasaw Chan K’awiil, una dintre cele mai importante figuri ale preistoriei, sub a carui conducere maiasii au suferit o dramatica turnura a destinelor si a modului lor de viata.

Sursa: Sciarticleblog

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase