Home » D:News » Nurcile europene se incoloneza trist spre Cartea Rosie

Nurcile europene se incoloneza trist spre Cartea Rosie

Nurcile europene se incoloneza trist spre Cartea Rosie
Publicat: 28.08.2009
Igor Tumanov, purtatorul de cuvant al International Union of Game Biologist Congress, desfasurat sapatamana trecuta la Moscova declara, ca din nefericire, nurca europeana a devenit un animal periclitat, sporind astfel numarul animalelor cuprinse in Cartea Rosie, documentul care tine evidenta tuturor speciilor de animale amenintate cu disparitia totala in viitorul apropiat.

Populatiile nurcilor europane (Mustela lutreola) s-au diminuat foarte mult in secolul trecut. Daca acum circa 100 de ani acest mic animal carnivor inrudit cu vidrele, dihorii, bursucii si nevastuicile, traia in toate tarile Europei, in prezent mai supravietuieste doar in Spania, Franta, Estonia, Rusia, Ucraina si Romania – unde mai traiesc cateva zeci de exemplare in Delta Dunarii.

Cele mai mari populatii ale acestui animal cu blana pretioasa se intalnesc in nordul si nord-vestul Rusiei. Igor Tumanov a atras atentia asupra faptului ca activitatile umane distructive au dus la extinctia partiala a nurcilor. Poluarea costiera, desecarea mlastinilor, modificarea cursurilor raurilor si fluviilor – toate acestea sunt cauzele majore. Cauzele minore sunt reprezentate de vanatoarea pentru blana si introducerea nurcilor americane (Mustela americana) care se imperecheaza in salbaticie cu nurcile europene, rezultand de aici scaderea puritatii genetice a nurcilor din Europa.

Sursa: RiaNovosti

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase