Home » Istorie » Prima grădină botanică din România

Prima grădină botanică din România

Prima grădină botanică din România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 10.08.2023
Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iaşi este cea mai veche de acest tip din România. A fost înfiinţată în 10 august 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumpărată de acesta.

Prima grădină, înfiinţată în 1856 de Anastasie Fătu la Râpa Galbenă, a existat până la moartea creatorului ei, în 1886, când terenul a fost vândut de către urmaşii lui.

 

 

În 1873, Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi înfiinţează o a doua grădină botanică, în apropiere de cea veche. Sarcina de organizare a acesteia revine lui Dimitrie Brândză, iar majoritatea plantelor au fost donate de către Anastasie Fătu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai există şi astăzi, în curtea Muzeului de Istorie Naturală.

În 1921, profesorul Alexandru Popovici înfiinţează o grădină botanică nouă în spatele clădirii Universităţii noi, unde construieşte şi mici sere, folosite pentru creşterea plantelor tropicale. Această locaţie se păstrează pentru mai bine de 40 de ani, până în 1963. În acest an se hotărăşte mutarea grădinii în spaţiul actual, pe Dealul Copoului, sub supravegherea profesorului Emilian Ţopa, pentru ca aceasta să satisfacă cerinţele de învăţământ.

Astăzi, Grădina Botanică din Iaşi acoperă o suprafaţă de aproximativ 100 de hectare, fiind una din cele mai mari din Europa. Adăposteşte peste 600 de soiuri de trandafiri şi are secţie specială pentru nevăzători.

Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 10 august:

1500 – Stefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a daruit manastirii Putna, marea dvera a Rastignirii, broderie monumentala de o valoare deosebita. In colturile lucrarii sunt portretele votive ale lui Stefan si al Mariei Voichita.

1675 – A fost infiintat observatorul astronomic de la Greenwich. In 1948, Observatorul a fost transferat in castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea cladire a observatorului, construita de Wren, s–a pastrat pana in prezent si este inconjurata de un parc in centrul Londrei.

1792 – Revolutia Franceza. Poporul cucereste Palatul Tuileries. La pranz, castelul este luat cu asalt. Adunarea nationala decide ca regele este suspendat din functiile sale si ca francezii vor alege o noua Conventie Nationala a carei misiune este sa fondeze o natiune noua – “a doua revolutie”.

1865 – S-a nascut Aleksandr Glazunov, compozitor si dirijor rus(m.21.03.1936).

1874 – S-a nascut politicianul Herbert Hoover, al 31 – lea presedinte al SUA (1929 – 1933); initiatorul mai multor actiuni umanitare si de prim ajutor in primul si al doilea razboi mondial (m.20.10.1964).

1875 – Este pusa piatra fundamentala a castelului Peles din Sinaia (10/22 august).

1877 – Unitati ale armatei romane din Divizia IV primesc “botezul focului” in fata Plevnei.

1912 – S-a nascut scriitorul brazilian Jorge Amado („Dona Flor si cei doi soti ai ei”).

1913 – Pacea de la Bucuresti, care consfinteste sfarsitul razboiului si infrangerea Bulgariei. Grecia si Serbia isi impart Macedonia, iar Romania anexeaza Cadrilaterul.

1920 – S-a semnat, la Sevres, Tratatul de pace dintre Antanta si Imperiul otoman. Se recunosteau inclusiv noile granite ale Romaniei. Tratatul nu a intrat in vigoare. Marele Imperiu Otoman a disparut. Prin semnarea Tratatului de la Sevres a pierdut patru cincimi din teritoriul sau.

1929 – S-a nascut actrita Tamara Buciuceanu, cu o bogata activitate in teatrul dramatic (“O dimineata pierduta”, „Asteptand la Arlechin”) si de opereta. Este o prezenta frecventa in emisiunile de teatru si in varietatile TV. La 5 aprilie 2004 i-a fost decernat premiul UNITER pentru intreaga activitate, iar la 14 aprilie 2004 a fost distinsa cu titlul onorific de „Societar de onoare al Teatrului National Bucuresti” (filme: “De ce trag clopotele, Mitica?”,“Punct si de la capat”, “Liceenii”).

1945 – Japonia cere pace si capituleza peste 4 zile, punand astfel capat celui de-al doilea razboi mondial.

1948 – Debutul la postul de televiziune ABC al emisiunii de divertisment „Camera ascunsa” (astazi „Candid Camera”). Titlul original a fost „Candid Microphone” (Microfonul ascuns).

1974 – Este inaugurata Sala Polivalenta din Bucuresti.

1995 – A fost semnat acordul partial israeliano – palestinian privind extinderea autonomiei in Cisiordania (Taba; 10 – 11 august).

2003 – A murit Parintele Constantin Galeriu, presedinte de onoare al Ligii Culturale a Romanilor de Pretutindeni, membru in Comisia Nationala UNESCO (n.21.11.1918).

2006 – A murit Elisabeth Schwarzkopf, celebra soprana britanica de origine germana, numita, in 1991, Comandor al Imperiului Britanic de catre regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii (n.09.12.1995).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase