Celebrul pod suspendat din Parcul Romanescu, restaurat

01 03. 2019, 13:00
Anunţul a fost făcut zilele trecute, în faţa podului suspendat, de primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Potrivit acestuia, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 25 februarie, iar finanţarea va fi asigurată din fonduri europene. Restaurarea va costa 4.300.000 de lei cu TVA.

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova a fost modernizat în ultimii ani cu peste 11 milioane de euro, însă în proiect nu a fost inclus şi podul suspendat, închis de doi ani din cauza faptului că podeaua din lemn se descompunea şi a devenit periculos. Restaurarea podului a nu putut fi cuprinsă în proiect deoarece în ultimii 5 ani s-au făcut lucrări la el, iar potrivit primarului, în aceste condiţii nu se putea obţine finanţare.
Credit foto: Mediafax
 
La rândul său, arhitectul şef al proiectului, Cristina Săplăcan, a declarat că podul va fi adus la starea iniţială, prin restaurare.
 
Termenul de execuţie a lucrărilor va fi de 9 luni.
 
Parcul Romanescu a fost inaugurat în 1903. În 1900, Nicolae Romanescu, primarul din acea perioadă, a angajat un arhitect peisagist din Franţa care să proiecteze conturarea parcului. Proiectul a câştigat medalia de aur la o expoziţie în Paris, astfel că parcul a devenit cunoscut foarte repede. Pentru acea perioadă, ideile peisagistului erau considerate foarte îndrăzneţe.
 
Al treilea ca mărime din Europa şi al doilea din ţară, după Parcul Herăstrău, Parcul Romanescu a fost practic construit de la zero. Francezul Eduard Redont a redesenat lacul, a făcut proiecţia podului suspendat care leagă două dealuri, a proiectat castelul medieval situat în apropiere de pod, a compus absolut tot ce ţine de relief, a improvizat alei, poteci şi drumuri pentru mai mult de 35 de kilometri lungime.