Home » D:News » Tehnologia care face picăturile să leviteze ca prin magie (VIDEO)

Tehnologia care face picăturile să leviteze ca prin magie (VIDEO)

Tehnologia care face picăturile să leviteze ca prin magie (VIDEO)
Publicat: 14.09.2012
Nu e vorba de un truc magic şi nici de o scamatorie. Oamenii de ştiinţă utilizează levitaţia pentru a îmbunătăţi procesul de dezvoltare a produselor medicamentoase, făcându-le mai eficiente şi cu mai puţine efecte secundare.

Oamenii de ştiinţă din SUA au descoperit o metodă prin care pot folosi undele de sunet pentru a levita picături individuale de soluţii care conţin diferite farmaceutice. În urma acestui proces se produce o relaţie specială apăruta la nivel molecular. 

La nivel molecular, substanţele se împart în două forme: amorfe sau cristaline. Substanţele medicamentoase amorfe sunt mult mai eficiente decât cele cristaline. Acest lucru se datorează faptului că structurile farmaceutice amorfe sunt mult mai solubile şi au o mai mare biodisponibilitate, ceea ce înseamnă că o toză mai mică poate produce efectul scontat. 

Cu toate acestea, crearea produselor farmaceutice din soluţii aflate în stare amorfă este un proces destul de dificil. Dacă soluţia se evaporă atunci când intră în contact cu o parte a unui recipient, atunci este foarte posibil ca ea să se solidifice şi să se transforme în stare cristalină. 

Pentru a evita această problemă, oamenii de ştiinţă au căutat o metodă prin care să evapore o soluţie fără a atinge vreun recipient sau orice altceva. Găsirea soluţiei a fost o adevărată provocare pentru fizicianul Chris Benmore care, în cele din urmă, a ajuns să utilizeze un levitator acustic, echipament dezvoltat iniţial de NASA pentru a simula condiţii de microgravitaţie. 

Levitarea poate forma probe curate care pot fi examinate cu ajutorul razelor-X. Levitatorul acustic foloseşte două difuzoare mici pentru a genera unde sonore la frecvenţe puţin mai înalte decât cele normale (aproximativ 22 kHz). Când difuzoarele sunt aşezate fix unul sus şi altul jos, între ele se formează două seturi de unde sonore care interferează perfect una cu cealaltă, dând naştere unui fenomen cunoscut sub numele de undă staţionară. În anumite puncte ale undelor staţionare, numite noduri, nu există un transfer net de energie. Având în vedere că presiunea acustică a undelor sonore este suficientă pentru a anula efectul gravitaţional, obiectele uşoare pot levita atunci când sunt plasate între noduri. 

Deşi, momentan, doar cantităţi foarte mici de substanţă pot fi “amorfizate”, folosirea acestei tehnici ajută la înţelegerea condiţiilor care duc la crearea cele mai bune combinaţii amorfe. 

Acum, oamenii de ştiinţă realizează teste pentru a observa ce medicamente interacţionează cel mai bine cu levitatorul acustic. 

Sursa: Argonne National Laboratory / Sursa foto: Dan Harris

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase