Home » D:News » Ciorile arată că au o „cogniţie complexă”, într-un experiment ce a uluit oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Ciorile arată că au o „cogniţie complexă”, într-un experiment ce a uluit oamenii de ştiinţă (VIDEO)

Ciorile arată că au o „cogniţie complexă”, într-un experiment ce a uluit oamenii de ştiinţă (VIDEO)
Publicat: 18.09.2012
O nouă cercetare vine să demonstreze încă o dată faptul că ciorile sunt unele dintre cele mai inteligente animale. Conform specialiştilor, ciorile care creează unelte au o gândire deductivă.

Într-un nou experiment, oamenii de ştiinţă au observat că aceste păsări sunt mult mai dispuse să caute hrană atunci când pot să atribuie schimbările din mediu unei prezenţe umane. Acest comportament, spun specialiştii, sugerează că ciorile au o “cogniţie complexă”, în condiţiile în care, până acum, capacitatea de a deduce în funcţie de cauză a fost întâlnită doar la om, nu şi la animale. 

Studiul a fost realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea Auckland, din Noua Zeelandă, Universitatea Cambridge şi Universitatea din Viena şi studiat comportamentul a opt ciori sălbatice care au folosit unelte pentru a scoate mâncare dintr-o cutie. În interiorul unei ascunzători din apropierea cutiei cu hrană exista un băţ, iar ciorile au fost testate în urma a două serii de evenimente care presupuneau mişcarea băţului. 

În prima fază a studiului, un om intra în ascunzătoare, iar băţul se mişca. În a doua parte a cercetării, băţul continua să se mişte, dar niciun om nu intra în cutie. Astfel, s-a constat că în absenţa omului, ciorile renunţau să se mai ajute de unelte pentru a căuta hrană, comparativ cu dăţile în care observau prezenţa umană. 

Ca urmare a acestei observaţii, oamenii de ştiinţă susţin că studiul demonstrează faptul că ciorile au atribuit mişcarea băţului la prezenţa umană. De asemenea, rezultatele au arătat că acest comportament s-a întâlnit la toţi subiecţii ce au luat parte la studiu, indiferent de sex sau vârstă. 

Acum, cercetătorii susţin că inferenţa (procesul de a trage o concluzie logică pornind de la premise considerate adevărate) întâlnită la ciorile din Noua Caledonie, este utilă în sălbăticie pentru a anticipa pericolele sau locurile în care se găseşte hrana. 

;

Descoperă mai multe detalii despre aceste animale uluitoare în articolul O minte sclipitoare în lumea animalelor: Corbul de Noua Caledonie.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase