Home » D:News » Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele (VIDEO)

Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele (VIDEO)

Publicat: 19.09.2012
Un nou robot, creat de cei de la compania Rethink Robotics vine să demonstreze că, în viitor, oamenii şi maşinile prietenoase vor colabora tot mai mult la locul de muncă.

Comparativ cu roboţii creaţi până acum, Baxter, care este învelit în plastic, expune o înfăţişare prietenoasă. Robotul nu are picioare şi nici nu vorbeşte, dar el este dotat cu o serie de senzori şi alte mecanisme create special pentru a proteja lucrătorii umani. 

Scopul companiei a fost acela de a crea o maşină ieftină, ideală pentru a colabora cu lucrătorii din firmele mici, acolo unde nu viteza de funcţionare a robotului este elementul cheie. În acest sens, robotul, ce va costa doar 22.000 de dolari, va putea efectua o serie de tascuri precum capacitatea de a realiza că trebuie să aibă un obiect în mână pentru a putea înlocui un altul. 

Deşi robotul va putea fi programat, constructorii au evitat acest termen, vorbind mai curând despre “instruirea prin demonstraţii”. De exemplu, pentru a învăţa robotul că trebuie să ridice şi să mute un anume obiect, un om va putea să îl ia pe acesta de braţ, să îl direcţioneze spre obiect şi să îl ajunte să apuce obiectul pentru a-l pune în altă parte.

Printre mecanismele de siguranţă ale robotului se numără o coroană de senzori sonari care ajută la încetinirea mişcărilor sale atunci când se apropie un om. De asemenea, ecranul care îi serveşte drept faţă se face roşu pentru a-i anunţa pe oamenii din preajmă că este conştient de prezenţa lor. Mai mult, robotul este dotat cu un buton roşu de mari dimensiuni prin care el poate fi deconectat imediat. 

Până în prezent, Baxter a fost testat în câteva comanii mici, acolo unde producerea şi asamblarea presupunea sarcini repetitive. În urma testelor s-a constat că robotul poate lucra pentru echivalentul a 4$ pe oră. 

Strategia celor de la Rethink este de a-l upgrada periodic, ca pe un smartphone. Compania plănuieşte să upgradeze gratuit software-ul lui Baxter, permiţându-i să aibă un comportament complex precum manipularea cu două mâini a obiectelor şi apăsarea butoanelor. De asemenea, compania plănuieşte să le primită şi altor dezvoltatori să adauge la sistemul computerizat al lui Baxter şi dispozitive hardware sau aplicaţii de software pentru scopuri particulare. Acest lucru le va permite dezvoltatorilor independenţi să extindă sistemul în direcţii la care Rethink nu s-a gândit. 

Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele

Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele

Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele

Baxter, robotul prietenos care ne va fura slujbele

Sursa: The New York Times 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase