Prima pagină D:News

A fost descoperit un animal bizar: peştele care îşi „agaţă” partenerele

Redactia Descopera.ro | 09.29.2012 | ● Vizualizări: 438

În apele dulci din estul Mexicului, nu doar undiţele au cârlige de pescuit, ci şi peştii. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit o nouă specie de peşti care are o serie de trăsături foarte interesante.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că masculii de Gambusia quadruncus deţin un organ reproducător dotat cu patru cârlige, în timp ce femelele din această specie au şi ele caracteristici distinctive, printre care şi o zonă anală puternic colorată. 

Dr. Brian Langerhans, coordonatorul studiului, susţine că aceste caracteristici interesante joacă un rol important în controlul împerecherii. Conform specialistului, cel mai probabil, cârligele de pe organul genital masculin sunt folosite pentru a asigura împerecherea, chiar şi atunci când femela se împotriveşte. 

De obicei, reproducerea este mai costisitoare pentru femelă, motiv pentru care ea preferă să se împerecheze cu masculi de calitate superioară. Totuşi, având în vedere că pentru masculi, reproducerea nu presupune risipirea unui număr limitat de resurse, selecţia naturală a făcut ca ei să dezvolte modalităţi prin care să se poată împerechea cu cât mai multe partenere. 

Totuşi, unele femele de Gambusia, printre care se numără şi G. quadruncus, au evoluat având un mecanism care împiedică împerecherea. Este vorba de un fel de minge alcătuită din ţesut adipos care blochează mare parte din porii genitali. 

Aşa se face că, drept răspuns la acest comportament de respingere a partenerului, masculii au dezvoltat un nod mult mai eficient prin care să poată transfera spermatozoizi. De asemenea, oamenii de ştiinţă spun că ar fi posibil ca formaţiunile de pe organul reproducător masculin să ajute la stimularea femelei într-un mod ce facilitează transferul de spermatozoizi. 

Pe de altă parte, zona anală colorată a femelelor serveşte ca semnal ce indică faptul că doar anumiţi masculi sunt preferaţi pentru împerechere. Astfel de pete indică statutul femelei şi ajută la diferenţierea femelelor dintr-o anumită specie, de restul peştilor.  

Sursa: Phys