Prima pagină D:News

Celulele solare organice vor reîncărca telefonul mobil chiar şi pe lumină slabă

Redactia Descopera.ro | 10.16.2012 | ● Vizualizări: 558
Profesorul Tim Jones de la Universitatea Warwick a conceput celula fotovoltaică ideală pentru aparatele electronice portabile     profesorul Tim Jones + zoom
Galerie foto (1)

O celulă solară organică care generează un voltaj destul de ridicat pentru a reîncărca o baterie litiu-ion în mod direct a fost creată de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Warwick, în colaborare cu firma Molecular Solar.

Cercetările ar putea permite aparatelor portabile de genul smartphone-urilor, cititoarelor de e-book, aparatelor foto şi telefoanelor mobile să fie reîncărcate chiar şi pe lumină slabă sau în locuri parţial luminate.

Celulele OPV (organice fotovoltaice), a treia generaţie de celule solare, ar putea permite producerea pe scară largă, la un preţ mic, a unor dispozitive fotovoltaice uşoare, ideale pentru dispozitivele electronice portabile.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat că o celulă OPV poate dezvolta o putere maximă cu un circuit deschis de 7V  –  mai mult decât cei 4,2 V necesari pentru a pune în funcţiune o baterie standard de litiu-ion.

Următorul pas este de a extinde această tehnologie în afara laboratorului, pentru a face aceste celule disponibile pe piaţă prin firma Molecular Solar.

Surse: Kurwzeil AI, Universitatea Warwick