Home » D:News » Cum arată sateliţii Cubesat, micile „cuburi” destinate cercetării spaţiale? (FOTO, VIDEO)

Cum arată sateliţii Cubesat, micile „cuburi” destinate cercetării spaţiale? (FOTO, VIDEO)

Publicat: 22.10.2012
Cinci astfel de sateliţi miniaturali au fost plasaţi recent pe orbită, de pe Staţia Spaţială Internaţională.

Modulul Experimental Japonez din componenţa Staţiei Spaţiale Internaţionale s-a îmbogăţit cu un nou echipament – numit Small Satellite Orbital Deployer – special proiectat pentru lansarea mini- sateliţilor fără a fi nevoie de ieşiri ale astronauţilor în afara SSI. Lansarea celor cinci mini-sateliţi a fost o ocazie de a testa funcţionarea noului echipament, carte a funcţionat fără probleme.

Cum arată sateliţii Cubesat, micile

Cum arată sateliţii Cubesat, micile

Cubesat sunt sateliţi miniaturali, destinaţi cercetării, şi care arată ca nişte cuburi cu latura de numai 10 cm, fiecare Cubesat cântărind doar 1,33 kg.

Una dintre caracteristicile importante ale acestor sateliţi este aceea că au fost construiţi cu costuri mici, urmând un design simplu şi folosind componente electronice obişnuite, astfel încât reprezintă o alternativă ieftină de a realiza cercetări în spaţiu, pe orbita terestră.

Cum arată sateliţii Cubesat, micile

Cum arată sateliţii Cubesat, micile

Fiecare Cubesat are ataşate unul sau două instrumente ştiinţifice ca parte a echipamentului său de cercetare.

Cum arată sateliţii Cubesat, micile

Cei cinci sateliţi Cubesat lansaţi luna aceasta poartă numele de Raiko, Niwaka, We Wish, TechEdSat şi F-1. unul dintre ei, Niwaka (numit şi FITSAT-1) a fost proiectat să transmită mesaje luminoase în codul Morse (scrise cu ajutorul unor LED-uri de mare putere), mesaje ce vor fi vizibile de pe Pământ. Creatorul lui Niwaka, prof. Takushi Tanaka de la Institutul de Technologie Fukuoka, a explicat că mesajele nu un scop practic anumit, în afară de a testa posibilitatea comunicării optice din spaţiu.

Sursa: Mail Online

Sursa foto: NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase