Home » D:News » Invenţie revoluţionară: membrul robotizat care permite realizarea celei mai naturale mişcări

Invenţie revoluţionară: membrul robotizat care permite realizarea celei mai naturale mişcări

Publicat: 12.11.2012
Invenţie revoluţionară: membrul robotizat care permite realizarea celei mai naturale mişcări
Prin dezvoltarea unei noi interfeţe creier - maşină, cercetătorii au făcut încă un pas important în dezvoltarea tehnologiei ce le va permite oamenilor, care au membre robotizate, să realizeze mişcări naturale.

O nouă interfaţă creier – maşină foloseşte algoritmi pentru a decoda impulsurile electrice din creierele maimuţelor rhesus. Invenţia reuşeşte, în premieră, să le permită utilizatorilor să planifice şi să realizeze într-un mod cât mai natural o serie de mişcări secvenţiale. Interfeţele anterioare îl obligau pe utilizator să realizeze pe rând fiecare element al mişcării secvenţiale. Cu alte cuvinte, individul nu ar putea să se gândească la a doua literă dintr-un cuvânt, până nu o termină de scris pe prima. Cu noua invenţie, pacienţii vor putea să planifice şi să realizeze mişcări secvenţiale în mod natural, tastând toate literele dintr-un cuvânt pe care s-a gândit să îl scrie. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au înregistrat impulsurile electrice din creierele maimuţelor rhesus care fuseră instruite să îşi amintească o secvenţă de două locaţii de pe un ecran, indicându-le cu un cursor. Astfel, s-a constatat că cele două mişcări ar putea fi decodate folosind algoritmi computerizaţi de la grupuri mici şi diferite de neuroni proveniţi din cortexul premotor (parte a creierului implicată în planificarea şi executarea mişcărilor membrelor). Cele două subpopulaţii de neuroni au fost suficiente pentru a prezice simultan locaţia celor două locaţii de pe ecran. 

Deţinând aceste informaţii, oamenii de ştiinţă au dezvoltat o interfaţă creier – maşină care nu numai că poate prezice ambele mişcări, dar care are şi capacitatea de a realiza mişcările în timp real, alături de răspunsul motor al maimuţei. 

Sursa: Cosmos Magazin

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase