Home » D:News » Brevetele acordate de autorităţile europene pentru cimpanzeii modificaţi genetic stârnesc controverse

Brevetele acordate de autorităţile europene pentru cimpanzeii modificaţi genetic stârnesc controverse

Brevetele acordate de autorităţile europene pentru cimpanzeii modificaţi genetic stârnesc controverse
Publicat: 16.11.2012
Organizaţiile nonguvernamentale din Germania ce pledează pentru drepturile animalelor contestă trei brevete acordate de Oficiul European de Brevete (EPO) din Munchen asupra unor cimpanzei modificaţi genetic. Ruth Tippe, purtătoarea de cuvânt a grupării „No Patents on Life”, a declarat că organizaţia a depus deja o contestaţie, urmând ca alte două să fie depuse în scurt timp.

„Este greu de înţeles de ce Oficiul de Brevete a acordat brevete pentru aceste animale”, a declarat Tippe.

Brevetul numărul EP1456346 a fost acordat în luna februarie companiei Intrexon, cu sediul în Blacksburg, Virginia. În acest brevet, compania susţine că a inventat o metodă prin care poate introduce în cimpanzei (şi în şobolani, şoareci, cai şi alte animale) un sistem care permite activarea şi dezactivarea anumitor gene specifice. Aceste animale urmează să fie folosite pentru cercetări medicale. „Brevetul nu indică un beneficiu medical clar care să fie pus în balanţă cu suferinţa acestor animale şi nici nu este explicat de ce este necesară folosirea cimpanzeilor”, acuză Tippe.

Reprezentanta organizaţiei „No Patents on Life” afirmă că alte animale ar putea fi folosite în locul cimpanzeilor. „Sunt împotriva brevetării oricărui animal, dar orice altă variantă ar fi mai bună decât cimpanzeii, rudele noastre cele mai apropiate”, afirmă Tippe. În ultima vreme, maimuţele au fost folosite tot mai rar în cercetările medicale, însă acordarea acestui brevet pentru cimpanzeii transgenici ar crea o motivaţie economică pentru folosirea acestora pentru experimente, spune purtătoarea de cuvânt a organizaţiei „No Patents on Life”.

Intrexon nu a dorit să ofere detalii despre potenţialele beneficii aduse de cimpanzeii transgenici, însă reprezentanţii companiei au declarat că „cimpanzeii modificaţi genetic nu sunt folosiţi în acest moment de Intrexon în cercetări”, adăugând că „aproximativ 99%” din conţinutul brevetului european nu are legătură cu cimpanzeii”.

Siobhan Yeats, examinator de brevete din domeniul biotehnologiei în cadrul EPO, afirmă că examinatorii iau mereu în calcul suferinţa animalelor atunci când evaluează potenţialele beneficii ale unui brevet. Dacă EPO nu are vreo obiecţie din acest punct de vedere, atunci acest lucru nu este menţionat în brevet, „dar asta nu înseamnă că acest aspect nu a fost luat în calcul”, explică examinatoarea. De asemenea, Yeats mai spune că simpla obţinere a unui brevet nu oferă automat deţinătorului dreptul de a folosi respectiva invenţie. În funcţie de ţări şi de legile acestora, folosirea cimpanzeilor modificaţi genetic ar putea fi interzisă. „Pentru a oferi un exemplu drastic: dacă obţii un brevet pentru o bombă atomică nu înseamnă automat că vei avea dreptul să o foloseşti”, spune Yeats.

Compania Intrexon are 6 luni pentru a pleda în favoarea brevetului, după care acesta va fi reexaminat de alţi doi oficiali EPO, examinatorii urmând să decidă dacă brevetul va fi revocat, modificat sau menţinut în forma actuală.

Intrexon a obţinut în acest an un alt brevet pentru cimpanzeii modificaţi genetic pentru a include un „comutator genetic”. Altă companie, Altor BioScience din Miramar, Florida, a obţinut un brevet pentru cimpanzeii modificaţi pentru a avea un sistem imunitar umanizat. Acesta ar putea fi folosit pentru testarea terapiilor ce ţintesc anticorpii. 

Organizaţia „No Patents on Life”, alături de un alt grup din Germania, „Testbiotech”, intenţionează să depună contestaţii şi împotriva acestor brevete.

Sursa: ScienceInsider

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase