Home » D:News » Cât de lungă era ziua pe vremea dinozaurilor?

Cât de lungă era ziua pe vremea dinozaurilor?

Publicat: 01.12.2012
Cât de lungă era ziua pe vremea dinozaurilor?
Acum, totul depinde de durata zilei: ritmul nostru biologic, tehnologia şi cultura. Dar specialiştii spun că lucrurile nu au stat întotdeauna aşa.

Durata unei zile pe Pământ a crescut treptat de-a lungul vieţii de 4,5 miliarde de ani a Pământului. Motivul, spun oamenii de ştiinţă, este tendinţa Lunii de a încerca să încetinească viteza de rotaţie a Pământului. Când Luna se afla în procesul de formare, Pământul se învârtea atât de repede încât ziua dura 2-3 ore. 

Dar cum a reuşit Luna să încetinească mişcarea de rotaţie a Pământului? Cercetătoarea Rosemary Mardling susţine că procesul are legătură cu forţa gravitaţională şi transferul momentului cinetic.

„Dacă persoana A stă pe un scaun care s-ar roti şi persoana B ar încerca să încetinească pe A întinzând o mână, atunci, în timp ce A va încetini, B va fi împinsă un pic. Astfel se formează momentul cinetic”, a explicat Mardling. 

Cam acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul sistemului Pământ-Lună. Aşa cum mâna a întrerupt scaunul ce se rotea, forţa gravitaţională a Lunii exercită o forţă asupra Pământului care transferă momentul cinetic al rotaţiei Terrei către orbita satelitului. Astfel, Pământul încetineşte un pic, iar Luna se îndepărtează de noi. 

„Rata de încetinire este foarte scăzută, de aproape două milisecunde pe secol. Prin urmare, durata unei zile pe Terra se lungeşte, în fiecare secol, cu 1/500 dintr-o secundă”, a adăugat Mardling. 

„Dinozaurii au trăit acum 100 de milioane de ani, ceea ce înseamnă că în ritmul actual de lungire a zilei, de atunci şi până acum s-au adăugat aproape 2.000 de milisecunde la durata unei zile, adică mai puţin de o oră”, susţine Mardling.

Dar, pe de altă parte, se pare că, în trecut, rata de încetinire era mai crescută. Dovezi geologice susţin că acum 620 de milioane de ani, ziua dura 21 de ore. Din moment ce dinozaurii au trăit în timpul erei Mezozoice, de acum 250 de milioane de ani, până acum 65 de milioane de ani, durata unei zile trebuie să fi fost mai mare de 21 de ore, undeva la aproximativ 23 de ore. 

De asemenea, în aceea perioadă, Luna era mai aproape de Terra, ceea ce înseamnă că lumea dinozaurilor era destul de diferită decât a noastră. 

În viitor, se pare că acest fenomen se va sfârşi după miliarde de ani. Mai exact, procesul se va încheia atunci când lungimea unei zile va fi egală cu cea a unei luni selenare. În acel moment, Lunii îi vor trebui 24 de zile să orbiteze Pământul, iar acestuia îi vor trebui tot atâtea zile să facă o rotaţie completă în jurul Soarelui. Prin urmare, Pământul va sta mereu cu aceeaşi parte îndreptată spre Lună. 

Totuşi, Mardling susţine înainte ca acest fenomen să se poată finaliza, Soarele se va transforma într-un gigant roşu, motiv pentru care, dacă oamenii vor reuşi să supravieţuiască, vor fi preocupaţi cu alte probleme mai grave. 

Sursa: ABC Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase