Home » D:News » ADN-ul a fost fotografiat direct, pentru prima dată

ADN-ul a fost fotografiat direct, pentru prima dată

Publicat: 03.12.2012
În 1953, James Watson şi Francis Crick au dedus structura ADN-ului pe baza unor date indirecte, iar modelul propus de ei s-a dovedit corect, fiind confirmat de toate descoperirile ulterioare. Nimeni nu văzuse însă, realmente, ADN-ul, molecula în care sunt stocate toate instrucţiunile genetice care guvernează dezvoltarea şi funcţionarea organismelor vii. Pentru prima dată, un om de ştiinţă italian a reuşit să fotografieze direct ADN-ul, cu ajutorul unui microscop electronic.

 

Fotografia a fost realizată de Enzo Di Fabrizio, profesor de fizică la Universitatea Magna Graecia din Catanzaro, Italia.

Anterior, structura ADN-ului nu fusese niciodată vizualizată direct, ci doar fusese imaginată pe baza unor date rezultate din analize fizice şi chimice. Forma de dublu helix a moleculei ADN a fost descoperită folosind o tehnică numită cristalografie în raze X, prin care forma unui obiect poate fi reconstituită analizând modul în care razele X sunt reflectate de obiect.

Dar Enzo Di Fabrizio şi colegii săi au pus la punct o metodă de a vizualiza direct ADN-ul. Ei au construit un aranjament, la scară nanometrică, de „coloane” din siliciu care resping puternic moleculele de apă. Când au adăugat o soluţie care conţinea filamente de ADN, apa s-a evaporat rapid, lăsând în urmă filamente de ADN prinse de coloanele de siliciu.

Apoi, cercetătorii au iluminat ansamblul cu ajutorul unor fascicule de electroni trimise prin orificiile plăcuţei de siliciu, şi au captat imagini de înaltă rezoluţie ale moleculelor.

Specialiştii au fotografiat, de fapt, ansambluri de mai multe molecule – un fel de „sfori” alcătuite din mai multe molecule ADN împletite între ele -, nu numai câte două astfel de molecule (dublul helix), deoarece un dublu helix izolat sau o singură moleculă de ADN ar fi distruse de energia fasciculelor de electroni utilizate.

Dar prof. Di Fabrizio crede că, folosind o aparatură mai sensibilă şi fascicule de electroni cu energie mai mică, ar putea fi posibilă, în curând, şi obţinerea unor imagini ale unor helixuri duble izolate.

Metoda pusă la puct de cercetătorii italieni va permite oamenilor de ştiinţă să observe „pe viu” interacţiunile dintre ADN şi alte molecule esenţiale pentru viaţă, precum ARN.

Sursa: Live Science

Credit foto: Enzo Di Fabrizio

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase