Home » D:News » Norvegia începe să testeze „sursa de energie a viitorului”

Norvegia începe să testeze „sursa de energie a viitorului”

Norvegia începe să testeze „sursa de energie a viitorului”
Publicat: 15.12.2012
Guvernul norvegian, în colaborare cu companiile Westinghouse (SUA) şi Thor Energy (Norvegia), va facilita efectuarea unui experiment în care va fi testată „sursa de energie a viitorului”: toriul.

Toriul are numeroşi susţinători, printre care şi Bill Gates, care pledează în favoarea folosirii sale ca sursă de energie. Aceştia afirmă că toriul prezintă numeroase avantaje în comparaţie cu energia nucleară generată de uraniu.

Printre avantaje se numără următoarele:

  • se estimează că resursele de toriu sunt de 3-4 ori mai abundente în natură decât cele de uraniu
  • o unitate de toriu poate genera mult mai multă energie electrică decât o unitate de uraniu
  • deşeurile pot fi refolosite drept combustibil nuclear, iar cantitatea totală de deşeuri produsă este mai mică
  • centralele pe bază de toriu nu prezintă riscul de topire a combustibilului
  • toriul nu poate fi folosit pentru a produce bombe nucleare

Până acum, progresul lent al cercetărilor şi lipsa infrastructurii au făcut ca investiţiile în toriu ca sursă de energie să fie limitate. Deşi ar putea părea ciudat că Norvegia, cel mai mare producător de petrol din Europa, investeşte în această sursă alternativă de energie, ţara nordică a fost întotdeauna un susţinător al energiei nucleare. Norvegia deţine resurse ample de toriu, substanţa fiind, de altfel, descoperită de un mineralog norvegian (fiind denumită după zeul Thor din mitologia norvegiană). India şi China sunt alte ţări care s-au arătat interesate de potenţialul toriului ca sursă de energie.

Testul ce urmează să fie efectuat de autorităţile norvegiene este conceput pentru a fi compatibil cu infrastructura existentă, astfel că nu va fi extrasă cantitatea maximă de energie pe care o poate produce toriul. Experimentul va folosi un reactor cu apă grea, pe când experţii au anunţat că reactoarele cu săruri topite sau cu oxizi de toriu sunt mai eficiente.

Experimentul urmează să se desfăşoare de-a lungul a patru ani.

Surse: Business Insider, Smart Planet

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase