Home » D:News » Bijuteriile din metale preţioase vor putea fi create într-o gamă largă de culori

Bijuteriile din metale preţioase vor putea fi create într-o gamă largă de culori

Publicat: 16.12.2012
Bijuteriile din metale preţioase vor putea fi create într-o gamă largă de culori
Mulţumită oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Southampton, acum putem comanda materiale preţioase într-o gamă variată de culori.

Specialiştii în nanotehnologie au descoperit cum unele modificări microscopice, efectuate la suprafaţa bijuteriilor de aur sau argint, schimbă modul în care acestea reflectă lumina. 

Până acum, culoarea acestor metale se putea schimba prin alierea lor cu altele, precum cupru. Acum însă, specialiştii susţin că schimbarea culorii se poate realiza fără tratamente chimice. 

Tehnica presupune gofrarea în relief a unor modele, direct pe suprafaţa materialului. Pentru ca procesul să funcţioneze, fiecare model trebuie să fie mai mic decât lungimea de undă a luminii vizibile. 

„Prin gofrarea materialelor cu modele de aproximativ 100 de nanometri (de aproximativ 400 de ori mai înguste decât grosimea unui fir de păr uman), putem controla care lungime de undă este absorbită de metal şi care este reflectată”, a explicat Nikolay Zheludev, coordonatorul studiului. 

Procesul a fost testat pe aur, argint şi aluminiu, dar specialiştii susţin că acesta poate funcţiona pe mult mai multe metale. 

Sursa: FT

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase