Home » D:News » Oamenii de ştiinţă au descoperit găuri negre care cântăresc cât 40 de miliarde de sori

Oamenii de ştiinţă au descoperit găuri negre care cântăresc cât 40 de miliarde de sori

Publicat: 27.12.2012
Oamenii de ştiinţă au descoperit găuri negre care cântăresc cât 40 de miliarde de sori
Se pare că cele mai dezvoltate găuri negre ar putea fi cu mult mai mari decât şi-au imaginat cercetătorii. Noi studii realizate de cei de la NASA sugerează că în Univers se găsesc adevăraţi monştrii care cântăresc cât 10 sau chiar 40 de miliarde de sori.

Oamenii de ştiinţă le-au numit găuri negre „ultra-masive”. Aceşti giganţi, aflaţi la distanţă de cel puţin 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ, sunt mult mai comuni decât se credea. 

Un studiu realizat de cei de la Universitatea Stanford a demonstrat că cel puţin 10 din 18 galaxii studiate au găuri negre ce ar putea avea o masă egală cu cea a 40 de sori. 

„Găurile negre ultra-masive, adică cele care au o masă ce o depăşeşte pe cea a 10 de miliarde de sori, probabil că nu sunt rare”, a declarat Julie Hlavacek-Larrondo, coordonatorul studiului. 

Cea mai mare gaură neagră din inima Căii Lactee este o supermasivă a cărei masă estimată este echivalentă cu cea a 6,4 miliarde de sori. 

Pentru a estima mărimea acestor găuri negre ultra-masive, Hlavacek-Larrondo a analizat undele radio şi razele X generate de aceşti coloşi în momentul în care distrugeau praful, gazul sau stelele din apropiere. Găurile negre descoperite s-au dovedit a fi de 10 ori mai mari decât se aşteptau. 

Sursa: RT

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase