Home » D:News » Acum 244 de milioane de ani un monstru teroriza apele de pe actualul teritoriu al statului Nevada

Acum 244 de milioane de ani un monstru teroriza apele de pe actualul teritoriu al statului Nevada

Autor: Maria Olaru 01.09.2013
Acum 244 de milioane de ani un monstru teroriza apele de pe actualul teritoriu al statului Nevada
O nouă specie de monstru preistoric a fost descoperită în Nevada, iar specialiştii spun că este vorba de primul prădător care a aveoluat pentru a răpune animale la fel de mari ca el.

Thalattoarchon saurophagis, al cărui nume se traduce prin „suveranul mării care mânca şopârle”, avea  o lungime de cel puţin 8,6m şi a trăit acum 244 milioane de ani, în triasic. Bestia de dimensiunile unui autobuz era un ihtiozaur, una dintre primele şopârle-peşti care cutreierau mările în era dinozaurilor. 

Fosila de Thalattoarchon, care a fost excavată parţial, în 1998, s-a păstrat foarte bine. În 2010, cercetătorii s-au întors în Nevada pentru a excava şi restul osemintelor. În timpul procesului, oamenii de ştiinţă au descoperit un craniu imens şi un maxilar cu un dinţi destul de mari pentru a străpunge şi mesteca alte reptile marine.

În zilele noastre, echivalentul lui Thalattoarchon ar fi orca şi marele rechin alb, animale capabile să răpună o pradă de dimensiuni similare cu ale lor. 

Descoperirea acestui monstru marin demonstrează modul în care ecosistemele îşi pot reveni chiar şi după evenimente extreme. 

„Acest animal a apărut la doar 8 milioane de ani după cea mai mare extincţie din istoria Terrei, extincţia permiană, în timpul căreia au dispărut 95% dintre speciile din oceane. După acest eveniment, oceanul era un loc destul de gol”, a explicat coautorul studiului, Nadia Fröbisch. 

Totuşi, studiile realizate pe fosile arată că oceanul nu a fost prea mult timp pustiu, multe specii revenind rapid. Prezenţa lui Thalattoarchon  demonstrează că ecosistemul redevenise la normal într-o perioadă de timp relativ scurtă.