Home » D:News » În curând, roboţii s-ar putea construi singuri: o maşinărie recent inventată ne apropie de acest moment

În curând, roboţii s-ar putea construi singuri: o maşinărie recent inventată ne apropie de acest moment

În curând, roboţii s-ar putea construi singuri: o maşinărie recent inventată ne apropie de acest moment
Publicat: 23.01.2013
Imprimantele 3-D pot confecţiona multe dintre piesele necesare pentru a construi alte asemenea imprimate, dar, până acum, era totuşi nevoie de oameni pentru a asambla aceste componente. Dar un dispozitiv complex inventat în SUA trimite cu gândul la o lume în care maşinile s-ar putea „descurca” fără ajutorul oamenilor.

Firma iRobot a obţinut recent un brevet de invenţie pentru un aparat care poate face şi muncă „post-printare”, asamblând componentele printate pentru a realiza un produs complet.

Aparatul cuprinde un robot cu două braţe, cuplat cu o imprimantă 3-D, un dispozitiv de măcinat şi altul de găurit, toate montate pe o platformă. Platforma este înzestrată cu numeroşi senzori care permit computerului să controleze şi să ajusteze activităţile desfăşurate în diferite etape ale fabricării, fie prin adăugarea de material – prin printare 3-D -, fie prin eliminarea de material (prin măcinare sau găurire).

Ambele braţe robotice au dispozitive sofisticate de apucare, cu 6 grade de libertate, astfel încât unul poate ţine o piesă nouă abia printată, în timp ce celălalt ataşează de ea o altă piesă, folosind adeziv, conectori sau şuruburi.

Inventatorii susţin că, din moment ce fabricarea nu implică intervenţia umană, designul produselor e mai simplu, iar producţia devine mai eficientă.

Sursa: New Scientist / Imagine: Swarmrobot.org, GNU General Public License

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase