Home » D:News » Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii
Publicat: 21.02.2013
Când vine vorba de slăbit, o calorie este doar o calorie şi atât. Dar atunci când comparăm alimente crude cu unele gătite s-ar putea ca situaţia să nu mai fie aceeaşi. Mai exact, se pare că „sistemul actual de evaluare a caloriilor este greşit”, susţine Richard Wrangham, specialist în biologie evoluţionistă în cadrul Universităţii Harvard.

În timpul unei dezbateri purtate de cercetătorii în cadrul evenimentului American Association for the Advancement  (AAAS) s-au adus în discuţie rezultatele mai multor studii realizate asupra modului în care este digerată mâncarea de diferite specii, de la oameni la pitoni. Aceste cercetări au scos la iveală că alimentele sunt procesate în mod diferit pe măsură ce ele trec din esofag în intestin şi chiar mai departe. Specialiştii au fost de acord că modul în care sunt calculate caloriile pentru fiecare aliment în parte este greşit deoarece producătorii nu iau în calcul energia folosită de individ pentru a digera mâncarea, efectul bacteriilor intestinale şi orale asupra alimentelor sau proprietăţile alimentelor în sine care le pot micşora sau prelungi călătoria prin intestin. 

Procesul utilizat pentru estimarea caloriilor din alimente a fost dezvoltat de Wilbur Atwater, la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX.  El a fost creat ca un sistem simplu care aloca fiecărui gram de proteină 4 calorii, fiecărui gram de grăsime câte 9 calorii şi fiecărui gram de glucide 4 calorii (ulterior adăugându-se două calorii pentru fiecare gram de fibre). Deşi acest sistem a fost util pentru aproximarea costurilor energetice implicate în metabolizarea multor alimente, lacunele sale sunt cunoscute încă de acum câteva decenii. Din acest motiv, multe state, printre care şi Australia, au renunţat la el, considerându-l inexact şi nepractic. 

Una dintre problemele sistemului se referă la estimarea caloriilor prezente în alimentele gătite. De cele mai multe ori, mâncarea gătită este evaluată ca având mai multe calorii decât cea crudă, în ciuda faptului că procesul de coacere a cărnii transformă proteinele de colagen din carne într-un fel de gelatină, făcând mâncarea mai uşor de mestecat şi digerat. Prin urmare, avem nevoie de mai puţine calorii pentru a consuma şi digera carnea gătită. De asemenea, căldura alterează proteinele din legume. 

Mai mult, modul în care alimentele sunt procesate le poate face pe acestea mai uşor de digerat. De exemplu, ovăzul neprelucrat este digerat pe o perioadă lungă de timp, dar nu şi atunci când este măcinat sau procesat sub forma de cereale pentru micul dejun. 

Alte studii noi au demonstrat că bacteriile intestinale răspund diferit la alimentele procesate şi cele gătite. Mai exact, mâncarea pe care o consumăm are un impact major asupra bacteriilor intestinale şi implicit asupra energiei cheltuite pentru digestie. 

De ce contează toate astea? Pentru că la nivel mondial ne confruntăm cu o epidemie de obezitate iar actualul sistem de calculare a caloriilor a pus pe multă lume în încurcătură. 

Sursa: Wired

 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
Astronauții de pe Marte ar putea avea nevoie de dializă renală la întoarcerea pe Pământ
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
Cicloanele tot mai intense și frecvente din cauza crizei climatice afectează păsările marine
Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii
Cercetătorii folosesc genele organismului pentru a trata afecțiuni rare ale pielii
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
Doi pacienți cu Alzheimer au reușit să învingă boala printr-un stil de viață sănătos
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
Margot Wölk, degustătoarea mâncărurilor lui Hitler
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
Misterul unuia dintre cele mai fascinante fenomene cosmice, la un pas de a fi rezolvat
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
Schimbările climatice micșorează balenele cenușii din Pacific
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă cu 60 de ani – VIDEO
Cine a fost „Cenuşăreasa sovietică”, prima femeie care a văzut Pământul din spaţiu în urmă cu 60 de ani – VIDEO
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de după Al Doilea Război Mondial
Jocurile Olimpice de la Paris, păzite de cea mai mare tabără militară din Europa de după Al Doilea Război Mondial
Curtea Supremă din Statele Unite a decis! Femeile pot continua să primească pastila de avort prin poştă
Curtea Supremă din Statele Unite a decis! Femeile pot continua să primească pastila de avort prin poştă
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
Premii record la Wimbledon și ceremonie de adio pentru Andy Murray
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George sau George Clemenceau”?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George sau George Clemenceau”?
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
A fost găsită o genă care ajută celulele canceroase să se răspândească în tot corpul
Astronauții NASA caută organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale
Astronauții NASA caută organisme vii pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale
Regele Carol al II-lea și războiul: „Scăparea de astăzi poate fi foarte scump plătită mâine”
Regele Carol al II-lea și războiul: „Scăparea de astăzi poate fi foarte scump plătită mâine”
Erik Weihenmayer, prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul
Erik Weihenmayer, prima persoană nevăzătoare care a cucerit Everestul
Louis Camuti, Doctorul pisicilor. Primul veterinar al felinelor
Louis Camuti, Doctorul pisicilor. Primul veterinar al felinelor