Home » D:News » Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii

Autor: Maria Olaru 02.21.2013
Sistemul actual de calculare a caloriilor este inexact, avertizează cercetătorii
Când vine vorba de slăbit, o calorie este doar o calorie şi atât. Dar atunci când comparăm alimente crude cu unele gătite s-ar putea ca situaţia să nu mai fie aceeaşi. Mai exact, se pare că „sistemul actual de evaluare a caloriilor este greşit”, susţine Richard Wrangham, specialist în biologie evoluţionistă în cadrul Universităţii Harvard.

În timpul unei dezbateri purtate de cercetătorii în cadrul evenimentului American Association for the Advancement  (AAAS) s-au adus în discuţie rezultatele mai multor studii realizate asupra modului în care este digerată mâncarea de diferite specii, de la oameni la pitoni. Aceste cercetări au scos la iveală că alimentele sunt procesate în mod diferit pe măsură ce ele trec din esofag în intestin şi chiar mai departe. Specialiştii au fost de acord că modul în care sunt calculate caloriile pentru fiecare aliment în parte este greşit deoarece producătorii nu iau în calcul energia folosită de individ pentru a digera mâncarea, efectul bacteriilor intestinale şi orale asupra alimentelor sau proprietăţile alimentelor în sine care le pot micşora sau prelungi călătoria prin intestin. 

Procesul utilizat pentru estimarea caloriilor din alimente a fost dezvoltat de Wilbur Atwater, la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX.  El a fost creat ca un sistem simplu care aloca fiecărui gram de proteină 4 calorii, fiecărui gram de grăsime câte 9 calorii şi fiecărui gram de glucide 4 calorii (ulterior adăugându-se două calorii pentru fiecare gram de fibre). Deşi acest sistem a fost util pentru aproximarea costurilor energetice implicate în metabolizarea multor alimente, lacunele sale sunt cunoscute încă de acum câteva decenii. Din acest motiv, multe state, printre care şi Australia, au renunţat la el, considerându-l inexact şi nepractic. 

Una dintre problemele sistemului se referă la estimarea caloriilor prezente în alimentele gătite. De cele mai multe ori, mâncarea gătită este evaluată ca având mai multe calorii decât cea crudă, în ciuda faptului că procesul de coacere a cărnii transformă proteinele de colagen din carne într-un fel de gelatină, făcând mâncarea mai uşor de mestecat şi digerat. Prin urmare, avem nevoie de mai puţine calorii pentru a consuma şi digera carnea gătită. De asemenea, căldura alterează proteinele din legume. 

Mai mult, modul în care alimentele sunt procesate le poate face pe acestea mai uşor de digerat. De exemplu, ovăzul neprelucrat este digerat pe o perioadă lungă de timp, dar nu şi atunci când este măcinat sau procesat sub forma de cereale pentru micul dejun. 

Alte studii noi au demonstrat că bacteriile intestinale răspund diferit la alimentele procesate şi cele gătite. Mai exact, mâncarea pe care o consumăm are un impact major asupra bacteriilor intestinale şi implicit asupra energiei cheltuite pentru digestie. 

De ce contează toate astea? Pentru că la nivel mondial ne confruntăm cu o epidemie de obezitate iar actualul sistem de calculare a caloriilor a pus pe multă lume în încurcătură. 

Sursa: Wired

 
Cele mai noi articole
Un labrador a scăpat miraculos după ce medicii i-au extirpat o tumoare de mărimea unei „mingi de fotbal”
Un labrador a scăpat miraculos după ce medicii i-au extirpat o tumoare de mărimea unei „mingi de fotbal”
Japonezii au inventat masca inteligentă care poate dicta, transcrie și traduce în opt limbi
Japonezii au inventat masca inteligentă care poate dicta, transcrie și traduce în opt limbi
10 factori asociați cu un risc crescut pentru apariția maladiei Alzheimer
10 factori asociați cu un risc crescut pentru apariția maladiei Alzheimer
Orele la care mâncăm afectează ritmul circadian și sănătatea metabolică
Orele la care mâncăm afectează ritmul circadian și sănătatea metabolică
Cameron Diaz a dezvăluit de ce s-a retras din cinematografie la 42 de ani
Cameron Diaz a dezvăluit de ce s-a retras din cinematografie la 42 de ani
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Cum au evoluat costumele de baie de-a lungul istoriei. Top 30 de imagini unice
Tratamentul preferat de bancheri, avocaţi, corporatişti şi medici, dar care este interzis sportivilor
Tratamentul preferat de bancheri, avocaţi, corporatişti şi medici, dar care este interzis sportivilor
Cercetătorii au descoperit ce efect poate avea râsul asupra stresului
Cercetătorii au descoperit ce efect poate avea râsul asupra stresului
Cele mai ciudate fobii ale oamenilor legate de animale
Cele mai ciudate fobii ale oamenilor legate de animale
Un material nou ar putea revoluționa zborurile interstelare
Un material nou ar putea revoluționa zborurile interstelare
Universitatea Cambridge a creat o ”frunză artificială” care produce combustibil ecologic
Universitatea Cambridge a creat o ”frunză artificială” care produce combustibil ecologic
Coca-Cola ar fi încercat să ascundă legătura dintre băuturile sale și obezitate. „Cel mai josnic lucru din istoria sănătății publice”
Coca-Cola ar fi încercat să ascundă legătura dintre băuturile sale și obezitate. „Cel mai josnic lucru din istoria ...
WhatsApp introduce noi funcții. Cum vor fi protejați utilizatorii aplicației de fake news
WhatsApp introduce noi funcții. Cum vor fi protejați utilizatorii aplicației de fake news
Top 9 subspecii de tigru de pe Terra. Trei dintre ele au dispărut deja
Top 9 subspecii de tigru de pe Terra. Trei dintre ele au dispărut deja
China își testează cea mai mare navă amfibie de asalt
China își testează cea mai mare navă amfibie de asalt
Fizicienii de la CERN sunt contrariați: bosonul Higgs se comportă în mod bizar
Fizicienii de la CERN sunt contrariați: bosonul Higgs se comportă în mod bizar
Și dinozaurii făceau cancer. A fost descoperită prima dovadă
Și dinozaurii făceau cancer. A fost descoperită prima dovadă
Câți ani din viaţă „fură” poluarea? Răspunsul unui profesor de la Facultatea de Fizică
Câți ani din viaţă „fură” poluarea? Răspunsul unui profesor de la Facultatea de Fizică