Home » D:News » Fragilitatea bărbaţilor va duce la dispariţia lor

Fragilitatea bărbaţilor va duce la dispariţia lor

Publicat: 03.04.2013
Fragilitatea bărbaţilor va duce la dispariţia lor
În lupta dintre sexe, bărbaţii sunt sortiţi pieirii, susţine un om de ştiinţă care avertizează că, mai devreme sau mai târziu, bărbaţii vor dispărea de pe Pământ.

Mai mult, cercetătoarea australiancă este de părere că acest proces de extincţie a bărbaţilor se află deja într-o fază incipientă. Prof. Jenny Graves, specialist în genetică evoluţionistă, susţine că este posibil ca extincţia speciei masculine să se producă în următoarele cinci milioane de ani şi că fenomenul a început să se manifeste de pe acum în unele grupuri izolate. 

Graves afirmă că predicţia sa se bazează pe fragilitatea moştenită a cromozomului masculin Y. Ea explică cum numărul de gene de la nivelul cromozomului masculin scade rapid. 

Cromozomul Y a apărut acum 200 – 300 de milioane de ani şi la începuturile sale avea 1.700 de gene. Acum, însă i-au mai rămas doar 45 de gene şi mare parte dintre ele sunt „gunoaie”. Pe de altă parte, cromozomul X încă mai conţine în jur de 1.000 de gene. 

Mai mult, femeile au doi cromozomi X, lucru ce le permite acestora să se repare prin crearea unor schimburi între cei doi cromozomi. În schimb, bărbaţii au doar un cromozom X şi unul Y . Cromozomul Y se degradează din cauza faptului că, pentru el, repararea greşelilor este mult mai greu de realizat. 

„La bărbaţi, cromozomul X este singur, în schimb la femei el este în pereche şi poate să se repare realizând schimburi. Dacă cromozomul Y este avariat intră într-o distrugere avariată. Ai crede că sexul este atât de important încât nu ar suport mari schimbări. Dar el suferă schimbări la orice nivel, iar cromozomul Y se autodistruge, oarecum”, a declarat cercetătoarea

Cromozomul Y se întâlneşte mereu la bărbaţi şi este activ la nivelul testiculelor participând la crearea spermatozoizilor, potrivit lui Herald Sun. Ea explică că este vorba despre „un loc foarte periculos” deoarece acolo se produce multă diviziune celulară, lucru care există mereu şansa producerii unei mutaţii sau a unei pierderi de gene. 

Într-o conferinţă publică, Graces a declarat că degradarea cromozomului Y este „o veste proastă pentru toţi bărbaţii de aici”. 

La începuturile sale cromozomul Y a avut la fel de multe gene precum cel X, dar de-a lungul a milioane de ani, el s-a degradat atât de mult încât în omul modern el a ajuns să ai aibă mai puţin de 1% din genele iniţiale. În plus, mai înfricoşător pare faptul că mare parte din genele rămase în cromozomul Y sunt „gunoaie”. 

Totuşi, Graves subliniază faptul că extincţia bărbatului ca dura aproximativ 5 milioane de ani. Dacă specia umană supravieţuieşte în acest interval de timp, noi gene care determină sexul ar putea evolua producând naşterea unui nou hominid

Pe de altă parte, alţi specialiştii, care contrazic această teorie, susţin că nu ar trebui să ne temem. Anul trecut, de exemplu, oamenii de ştiinţă de la MIT au comparat cromozomul Y bărbaţilor cu cel al masculilor de  maimuţe rhesus, care au avut acelaşi strămoş ca oamenii şi cimpanzeii. Astfel, ai au constatat că de acum 25 de milioane de ani, când oamenii şi macacii rhesus au ales căi evolutive diferire, bărbaţii au pierdut doar o genă din cromozomul Y. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase