Home » D:News » Ce este mai benefic pentru inimă decât alergatul şi totodată mai comod? Răspunsul e surprinzător

Ce este mai benefic pentru inimă decât alergatul şi totodată mai comod? Răspunsul e surprinzător

Ce este mai benefic pentru inimă decât alergatul şi totodată mai comod? Răspunsul e surprinzător
Publicat: 05.04.2013
Un nou studiu arată că mersul rapid reduce riscul de afecţiuni cardiace mai eficient decât alergatul în cazul în care consumul de energie al celor două activităţi este luat în calcul.

Cercetătorii au comparat datele obţinute în urma a două studii efectuate pe 33.060 de alergători şi 15.045 de persoane care merg rapid. Pentru aceeaşi cantitate de energie consumată, persoanele care mergeau rapid obţineau beneficii pentru sănătate mai ample decât persoanele care alergau.

Participanţii la studiu aveau vârste cuprinse între 18 şi 80 de ani, iar cercetătorii au studiat efectele acestor activităţi de-a lungul unei perioade de şase ani.

Alergatul reducea riscul de afecţiuni cardiace cu 4,5%, pe când mersul reducea acest risc cu 9,3%.

De asemenea, atunci când alergatul şi mersul rapid erau comparate folosind acelaşi nivel al energiei consumate, mersul avea un impact mai pronunţat în ceea ce priveşte factorii de risc asociaţi problemelor de inimă. Riscul de hipertensiune era redus cu 4,2% prin alergare şi cu 7,2% prin mers rapid.

Riscul de a atinge un nivel mare al colesterolului era redus cu 4,3% prin alergat şi cu 7% prin mers. În ceea ce priveşte riscul de a suferi de diabet, ambele metode prezentau un beneficiu similar, înregistrându-se o scădere cu 12% a acestuia.

„Mersul rapid şi alergatul constituie un test ideal al beneficiilor pentru sănătate oferite de plimbările de o intensitate moderată şi de alergatul de o intensitate ridicată pentru că folosesc aceleaşi grupe de muşchi şi sunt aceleaşi activităţi realizate la intensităţi diferite”, a comentat doctorul Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California, coordonatorul acestui studiu.

„Cu cât alergau mai mult cei care au ales alergatul şi cu cât mergeau mai mult cei ce preferau mersul rapid, cu atât beneficiile pentru sănătate erau mai mari. Dacă totalul energiei consumate era egal între cele două grupuri, beneficiile pentru sănătate erau comparabile”, a explicat specialistul.

„Oamenii îşi caută mereu scuze ca să nu facă sport, dar acum au opţiunea de a investi în sănătatea lor viitoare prin alergat sau prin mers”, a concluzionat doctorul Williams.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Sursa: The Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase