Home » D:News » Ai probleme cu banii? Fii atent(ă), s-ar putea să te îngraşi!

Ai probleme cu banii? Fii atent(ă), s-ar putea să te îngraşi!

Autor: Mihaela Stanescu 04.19.2013
Grijile băneşti pot duce la creşterea în greutate, arată un studiu realizat în Marea Britanie. Fenomenul are la bază cel puţin două mecanisme: căutarea alinării în mâncare şi recursul la „calorii ieftine”.

Problemele financiare cu care se confruntă oamenii în vremuri dificile economic pot duce la acumularea de kilograme în plus, arată un studiu realizat de Weight Watchers.

Conform raportului, 18,3 milioane de britanici s-ar fi îngrăşat ca o consecinţă a faptului că au dificultăţi financiare.

Stresaţi de grijile băneşti care apar în vremuri de criză, mulţi îşi caută alinarea în mâncare, consumând o mare cantitate de alimente în încercarea de a-şi ridica moralul.

Dar stresul determinat de creşterea costului vieţii nu este singurul factor care stă la baza acumulării de kilograme; se adaugă faptul că, în încercarea de a-şi adapta cheltuielile unor mijloace materiale tot mai restrânse, oamenii se lasă tentaţi de alimente nesănătoase, dar cu preţuri mici: 8 din 10 britanici au recunoscut că aleg adesea mâncarea ieftină în locuri unor opţiuni mai sănătoase, dar mai scumpe.

Rezultatele sunt confirmate de cele ale unui alt studiu, publicat recent în Psychological Science, care arată că oamenii tind să se consoleze mâncând mult atunci când trec prin perioade de criză sau depresie, inclusiv dificultăţi economice. 

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Miami, care au realizat studiul, au constatat că ştirile negative despre starea economiei îi fac pe oameni să prefere mâncarea bogată în calorii, care îi satură pentru mai mult timp. 

Cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii sunt bombardaţi cu mesaje de genul „trăieşte momentul prezent”, aceştia tind să consume cu aproape 40% mai multă mâncare. Iar când primesc mesaje care le spun că vremurile sunt grele, dar sunt făcuţi să creadă că mâncarea pe care au primit-o are puţine calorii, consumă cu 25% mai puţin din ea, decât în mod obişnuit. Se întâmplă aşa, spun cercetătorii, deoarece atunci când credem că resursele de hrană sunt sărace, devenim interesaţi în cel mai înalt grad de mâncare bogată în calorii.

Se pare că tot mai mulţi oameni din societatea occidentală simt acest lucru, pe fondul crizei economice survenite în urmă cu câţiva ani.

În Marea Britanie, un studiu realizat de Mental Health Foundation sugerează că 60% dintre adulţii britanici consideră că viaţa lor e mai stresantă decât acum 5 ani. 

Un  sfert din populaţie afirmă că grijile băneşti sunt principala cauză a amplificării stresului.

Din păcate, recursul la mâncare multă, ieftină şi plină de calorii nu rezolvă problemele, ci le agravează. Cercetări realizate la University College London arată că o alimentaţie bogată în alimente prelucrate poate mări riscul instalării depresiei, în vreme ce persoanele care consumă legume, fructe şi peşte în cantităţi mari au un risc mai mic de depresie.

Prin urmare, spun experţii, îndoparea cu hrană ieftină şi săţioasă nu este o soluţie bună, deoarece poate duce, pe termen lung, la apariţia unor probleme mult mai mari, precum riscurile majore asociate cu obezitatea.

Sursa: Mail Online