Un disc din 1885 dezvăluie vocea celui ce ne-a permis să auzim vocile altora (AUDIO)

26 04. 2013, 00:00

Angajaţii Muzeului Naţional de Istorie Americană au descoperit înregistrarea pe un disc de ceară din anul 1885 care a fost donat celor de la Smithsonian Museum.

Acum, graţie tehnologiei moderne, vocea inventatorului a putut fi auzită pentru prima oară în ultimii 100 de ani: „Hear my voice – Alexander Graham Bell” (Ascultă-mi vocea – Alexander Graham Bell), au fost cuvintele rostite de savant.

De unde ştim că vocea este a lui Bell? Cercetătorii au descoperit, alături de disc o transcripţie a înregistrării semnată de Bell în data de 15 aprilie 1885. De asemenea, transcripţia notează că înregistrarea a fost produsă la Volta Laboratory,laboratorul lui Bell din Washington. Alte discuri din acea perioadă includ replici din operele lui Shakepeare. 

La finele anului 2011. oamenii de ştiinţă au redat unele dintre primele înregistrări ale lui Bell, cu ajutorul unei tehnologii care „citeşte” sunetul digital pe baza striaţiilor din discul de ceară, folosind lumină şi o cameră 3D. 

„Identificarea vocii lui Alexander Graham Bell, omul care ne-a adus nouă vocile celorlalte persoane, este un moment important pentru studiul istoriei”, a declarat John Gray directorul Smithsonian Museum of American History

Din anii 1880 până la moartea sa în 1922, Bell a donat o colecţie de materiale de laborator către Smithsonian Institution. Donaţia a inclus mai bine de 400 de discuri şi cilindre pe care Bell le folosea pentru a înregistra sunete. Pe unul dintre aceste discuri este înregistrată şi vocea lui Alexander Melville Bell, tatăl faimosului inventator. 

Surse: Daily MailThe Atlantic