Home » D:News » Aventură spaţială cu peripeţii: în ciuda unei defecţiuni, un vehicul a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Aventură spaţială cu peripeţii: în ciuda unei defecţiuni, un vehicul a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)

Publicat: 28.04.2013
Aventură spaţială cu peripeţii: în ciuda unei defecţiuni, un vehicul a reuşit să se conecteze la Staţia Spaţială Internaţională (VIDEO)
Un vehicul de tip cargo Progress s-a conectat la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), vineri, în ciuda unei defecţiuni tehnice apărute cu două zile în urmă, la scurt timp după lansare, au anunţat Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP) şi NASA, citate de Mediafax.

„S-a produs joncţiunea dintre ISS şi Progress”, a anunţat un comentator al postului de televiziune NASA care a transmis această conectare dintre cele două vehicule spaţiale, în direct, pe site-ul ei.

Antena sistemului de apropiere automată a vehiculului Progress nu s-a deschis, în ciuda tentativelor repetate ale specialiştilor de la sol, făcându-i pe anumiţi experţi să se teamă de apariţia unor probleme tehnice în momentul conectării dintre Progres şi ISS.

Operaţiunea, care s-a derulat în regim automatizat, a durat aproape 10 minute – puţin mai mult decât de obicei – şi s-a încheiat la ora 12.34 GMT.

Vehiculul spaţial Progress, care transportă o încărcătură de 2,5 tone de materiale şi provizii pentru echipajul de pe ISS, a fost lansat miercuri de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan cu ajutorul unui lansator Soyuz.

Mai multe vehicule Progress au întâmpinat probleme în timp procedurii de conectare automată, în trecut, fără însă ca acele probleme să aibă consecinţe dramatice.

Industria spaţială rusă a înregistrat însă o serie de eşecuri în ultimii ani, inclusiv pierderea, în august 2011, a unuia dintre vehiculele sale spaţiale de tip cargo.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase