Home » D:News » Surprinzător: nicotina din anumite alimente ne apără de Parkinson!

Surprinzător: nicotina din anumite alimente ne apără de Parkinson!

Surprinzător: nicotina din anumite alimente ne apără de Parkinson!
Publicat: 10.05.2013
O nouă cercetare arată că plantele din familia Solanaceae – între care se numără cartoful, ardeii, roşiile şi vinetele – pot proteja împotriva afecţiunii Parkinson mulţumită conţinutului de nicotină.

Studiul publicat în Annals of Neurology sugerează că prin consumarea unor alimente ce conţin o cantitate mică de nicotină, precum ardeii sau roşiile, ne reducem riscul de a suferi de boala Parkinson.

Boala Parkinson este o tulburare neurodegenerativă provocată de pierderea celulelor cerebrale ce produc dopamină. Printre simptome se numără tremurarea involuntară a feţei, braţelor şi picioarelor, rigiditate musculară, instabiltiate posturală şi încetinirea mişcărilor. În SUA această boală afectează aproape 1 milion de persoane, fiind diagnosticate anual 60.000 de cazuri noi. La nivel mondial, 10 milioane de persoane sunt afectate de această boală. În acest moment nu există vreun leac pentru Parkinson, însă simptomele sunt tratate cu medicamente şi cu proceduri precum stimularea cerebrală.

Cercetări mai vechi au arătat că fumarea ţigărilor şi a altor forme ale tutunului, o altă plantă din familia Solanaceae, reduce riscul de Parkinson. Cu toate acestea, experţii nu au reuşit să confirme dacă nicotina sau alţi compuşi din tutun generează efectul protector sau dacă persoanele care sunt predispuse la Parkinson pur şi simplu fumează mai puţin din cauza diferenţelor cerebrale ce apar în faza incipientă a bolii, cu mult înainte să fie diagnosticată.

Pentru acest studiu, doctorul Susan Searles Nielsen a recrutat alături de colegii săi de la Universitatea Washington din Seattle 490 de pacienţi diagnosticaţi recent cu afecţiunea Parkinson. Alţi 644 de indivizi fără afecţiuni neurologice au fost recrutaţi pentru grupul de control. Cu ajutorul unor chestionare cercetătorii au obţinut informaţii despre dieta şi consumul de tutun al pacienţilor de-a lungul vieţii.

Cercetătorii au descoperit că prezenţa legumelor în dietă nu afecta riscul de Parkinson, însă consumul de plante din familia Solanaceae ducea la reducerea riscului de a dezvolta Parkinson, cel mai mare efect înregistrându-se în cazul ardeilor. Oamenii de ştiinţă au observat că efectul de protejare în faţa bolii Parkinson apărea mai ales la bărbaţii şi femeile care au folosit de-a lungul vieţii foarte puţin tutun sau deloc.

„Studiul nostru este primul care investighează efectul nicotinei din dietă asupra riscului de a dezvolta Parkinson”, a comentat doctorul Searles Nielsen. „La fel ca cercetările ce arată că tutunul ar putea reduce riscul de Parkinson, studiul nostru sugerează că nicotina are un efect protector”, a mai spus specialista.

Sursa: Eurekalert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase