Home » D:News » Bateria care se încarcă în 20 de secunde: invenţia unei tinere de liceu premiate cu 50.000 de dolari (VIDEO)

Bateria care se încarcă în 20 de secunde: invenţia unei tinere de liceu premiate cu 50.000 de dolari (VIDEO)

Bateria care se încarcă în 20 de secunde: invenţia unei tinere de liceu premiate cu 50.000 de dolari (VIDEO)
Publicat: 20.05.2013
Mulţumită unei eleve de liceu, bateriile telefoanelor care se încarcă în câteva ore vor rămâne cât de curând o chestiune a trecutului.

În vârstă de 18 ani, Eesha Khare a creat un dispozitiv de stocare a energiei care poate fi încărcat în doar 20-30 de secunde. Pentru invenţia sa, tânăra a fost premiată cu 50.000 de dolari în cadrul unui târg de inventică. 

Dispozitivul cu încărcare rapidă poartă numele de super-condensator, un gadget de mici dimensiuni care poate stoca multă energie într-un timp foarte scurt, dar care poate rămâne încărcat pe o perioadă lungă. 

Mai mult, poate rezista unui ciclu de 10.000 de încărcări, comparativ cu bateriile obişnuite care rezistă, în medie, doar la 1.000 de încărcări. 

Când a fost întrebată ce a inspirat-o să creeze dispozitivul, Eesha Khare a declarat: „bateria telefonului meu moare mereu”. 

Până acum, inventatoare a folosit dispozitivul pentru a alimenta o diodă care emite lumină sau LED-uri. Însă viitorul invenţiei este mult mai promiţător. Eesha Khare speră ca super-condensatorul să fie utilizat pentru alimentarea telefoanelor mobile sau a altor dispozitive electronice portabile. 

„De asemenea, dispozitivul este flexibil, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru display-ul flexibil, materiale textile şi haine. Are mai multe aplicaţii şi avantaje decât bateriile convenţionale”, a adăugat tânăra. 

Budişteanu, locul I

Românul Ionuţ Budişteanu, în vârstă de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câştigat marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari. Budişteanu şi-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de maşină low-cost fără şofer.

Elevul în clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budişteanu, folosind inteligenţa artificială, poate detecta neregularităţile drumului şi poziţia maşinii în timp real şi nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piaţă, relatează Mediafax.

Budişteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel.

Românul s-a clasat pe locul I şi la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

Surse: NBC NewsMediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase