Home » D:News » O piesă unicat în Transilvania, veche de 4.500 de ani, este prezentată publicului

O piesă unicat în Transilvania, veche de 4.500 de ani, este prezentată publicului

Publicat: 05.06.2013
Un sceptru din piatră cioplit în forma unui cap de cal, vechi de circa 4.500 de ani, artefact unicat în Transilvania, este expus la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a deschis o expoziţie în care este prezentat un sceptru din piatră cioplit în forma unui cap de cal, despre care arheologii muzeului susţin că este vechi de circa 4.500 de ani şi este unicat în Transilvania.

Arheologul Horia Cigudean a declarat corespondentului Mediafax că artefactul este o piesă rară din colecţia preistorică a muzeului albaiulian şi are o valoare de unicat pentru teritoriul Transilvaniei, fiind extrem de rar întâlnit în tot arealul Europei sud-estice.

Potrivit lui Ciugudean, sceptrul este un simbol al rangului social şi este realizat din plutonit, o rocă vulcanică extrem de rară. Sceptrul se fixa într-un mâner din lemn sau os.

„Este o piesă cu o valoare deosebită pentru că asemenea obiecte sunt extrem de rare în tot spaţiul Europei Sud-Estice. Ele sunt specifice ca origine zonei din nordul Mării Negre şi piesa a ajuns probabil în Transilvania într-o mişcare de transhumanţă a unor comunităţi pastorale venite dinspre stepele euro-asiatice”, a afirmat Horia Ciugudean.

Potrivit acestuia, piesa a intrat în colecţia muzeului în anul 1995, fiind achiziţionată de un colecţionar din Alba, ea fiind descoperită în anii ’80, cu ocazia exploatării balastului în zona localităţii Vinţu de Jos.

Sceptrele de piatră au fost utilizate mai ales în perioada eneolitică şi în epoca bronzului pe un spaţiu vast, din Orientul Apropiat până în Europa centrală, cunoscând însă o evidentă concentrare în zonele nordice şi vestice ale bazinului Mării Negre.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase