Home » D:News » Capsula chinezească Shenzhou X s-a conectat cu laboratorul spaţial Tiangong-1

Capsula chinezească Shenzhou X s-a conectat cu laboratorul spaţial Tiangong-1

Capsula chinezească Shenzhou X s-a conectat cu laboratorul spaţial Tiangong-1
Publicat: 13.06.2013
Capsula chinezească Shenzhou X, care are la bord trei astronauţi, inclusiv o femeie, s-a conectat miercuri cu laboratorul spaţial Tiangong-1 aflat pe orbita terestră.

Această manevră reuşită a avut loc la două zile după lansarea capsulei Shenzhou X, cu ajutorul unei rachete Long March 2F, din deşertul Gobi.

Astronauţii chinezi intenţionează să petreacă aproape două săptămâni la bordul laboratorului spaţial, în cadrul celei mai lungi misiuni spaţiale din istoria Chinei.

În timpul acestei misiuni, astronauta Wang Yaping, cea de-a doua chinezoaică ajunsă în spaţiu, va preda un curs, din laboratorul spaţial Tiangong-1, unei grupe de studenţi de pe Terra.

Agenţia de presă Xinhua a anunţat că procedura automatizată de andocare a capsulei Shenzhou X cu modulul orbital Tiangong-1 s-a încheiat cu succes miercuri, la ora 05.18 GMT.

Cea de-a cincea misiune spaţială chineză cu echipaj uman la bord, denumită „Shenzhou-10”, reprezintă cea mai recentă etapă din programul spaţial al Chinei care intenţionează să îşi construiască propria staţie spaţială până la sfârşitul acestui deceniu.

Modulul Tiangong-1 a fost lansat în spaţiu cu rol demonstrativ. A fost lansat în 2011 pentru a servi drept „ţintă” pentru astronauţii chinezi care doresc să exerseze manevrele de conectare spaţială.

Cei trei astronauţi chinezi vor exersa andocarea manuală în timpul şederii lor la bordul modulului Tiangong-1, desprinzând capsula Shenzhou-X de laborator şi apoi reconectând-o la acesta. Manevrele vor fi supervizate de comandantul misiunii, astronautul Nie Haisheng.

China dezvoltă un ambiţios program spaţial, care include obiectivul de a plasa un vehicul de explorare pe Lună în al doilea semestru al anului 2013. China a trimis primul ei astronaut în spaţiu în anul 2003 şi prima femeie astronaut, Liu Yang, în iunie 2012. Absentă din proiectul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), China doreşte să îşi construiască propria staţie spaţială orbitală până în anul 2020.

Sursa: Mediafax

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase