Home » D:News » Acum 10 ani, roverul Opportunity pornea într-o misiune de 90 de zile ce continuă şi astăzi

Acum 10 ani, roverul Opportunity pornea într-o misiune de 90 de zile ce continuă şi astăzi

Acum 10 ani, roverul Opportunity pornea într-o misiune de 90 de zile ce continuă şi astăzi
Publicat: 09.07.2013
Robotul Opportunity, pe care NASA l-a lansat spre Marte în 2003, a marcat cea de-a 10-a aniversare a acestei lansări duminică, ajungând la jumătatea distanţei pe care trebuie să o parcurgă într-o etapă a misiunii sale de explorare a planetei roşii.

Roverul Opportunity, care continuă să funcţioneze pe Marte mult timp după ce misiunea sa ar fi trebuit să se fi încheiat, se află acum la o distanţă de 2 kilometri de zona pe care a studiat-o în ultimele 22 de luni, la marginea craterului marţian Endeavour, în drumul său spre o nouă regiune pe care trebuie să o exploreze.

Duminică, 7 iulie, s-au împlinit zece ani de când roverul Opportunity a fost lansat de pe Terra împreună cu geamănul său Spirit – acesta din urmă a încetat să mai funcţioneze pe Marte în 2010. Capsula care i-a dus în spaţiu a fost lansată în 2003 şi cele două rovere au ajuns pe planeta roşie în ianuarie 2004. Cele două vehicule lansate de NASA aveau o durată de funcţionare prevăzută iniţial la doar trei luni.

Aflat în cel de-al nouălea an de misiune pe Marte, Opportunity continuă să exploreze această planetă. Robotul american a explorat în ultimele luni zona Cape York din craterul Endeavour şi se îndreaptă spre o altă zonă, denumită Solander Point. Opportunity a început această călătorie la jumătatea lunii mai.

Pentru a ajunge la Solander Pointy, roverul Opportunity va trece prin regiunea Botany Bay („Golful Botanic”), denumită astfel datorită unor mici roci hematite sferice, asemănătoare afinelor.

Opportunity a parcurs deja peste 35 de kilometri pe Marte, doborând precedentul record de distanţă stabilit de un vehicul american în afara Terrei, realizat de vehiculul lunar din misiunea Apollo 17, condus de astronauţii Gene Cernan şi Harrison Schmitt – 35,74 de kilometri parcurşi pe Lună în decembrie 1972.

Dacă Opportunity va continua să funcţioneze pe Marte, ar putea să doboare recordul mondial de distanţă parcursă în spaţiul extraterestru, stabilit în 1973 de vehiculul sovietic Lunokhod 2, care a parcurs 42 de kilometri pe Lună.

Opportunity nu este singurul robot trimis de NASA care rulează pe Marte. Curiosity a ajuns pe planeta roşie în august 2012 şi explorează în prezent craterul marţian Gale.

Surse: Mediafax, Space

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase