Home » D:News » Cât de periculoasă este poluarea aerului? Anual, din cauza sa mor peste două milioane de persoane!

Cât de periculoasă este poluarea aerului? Anual, din cauza sa mor peste două milioane de persoane!

Marius Comper 07.13.2013
Poluarea aerului provoacă anual peste 2 milioane de decese, arată un nou studiu. De asemenea, în fiecare an se înregistrează aproximativ 470.000 de decese din cauza creşterii cantităţii de ozon provocate de om, se mai arată în cercetare.

Pe de altă parte, schimbările climatice au un efect minim asupra poluării aerului şi asupra numărului de decese, au concluzionat autorii.

Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Nord estimează că aproximativ 2,1 milioane de persoane mor din cauza poluării cu particule fine. Aceste particule minuscule pot penetra adânc în plămâni şi provoacă diferite afecţiuni respiratorii şi cancer.

„Estimările noastre arată că poluarea aerului reprezintă unul dintre cei mai importanţi factori de risc de mediu pentru sănătatea umană”, spune Jason West, co-autor al studiului. „Multe dintre aceste decese au loc în Asia de Est şi Asia de Sud, unde populaţia este numeroasă şi poluarea aerului este severă”, a mai spus West.

Studiul publicat în jurnalul Environmental Research Letters arată că schimbările climatice ar putea agrava efectele poluării aerului, însă nu vor duce la o creştere semnificativă a numărului de decese. Cercetătorii estimează că schimbările climatice au dus, anual, la 1.500 de decese din cauza ozonului şi 2.200 de decese din cauza particulelor fine.

Iată harta deceselor provocate de ozon (harta de sus) şi de particulele fine (harta de jos):

Iată nivelul poluării pe Terra, conform OMS:

Sursa: HealthDay