Home » D:News » Zboară deasupra planetei Marte alături de Mars Express (VIDEO)

Zboară deasupra planetei Marte alături de Mars Express (VIDEO)

Publicat: 19.07.2013
V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să zburaţi deasupra unei alte planete? Agenţia Spaţială Europeană a făcut public un clip video hipnotic care ne permite să vedem planeta Marte „prin ochii” sondei spaţiale Mars Express.

Clipul video a fost creat pe baza imaginilor realizate de instrumentul High Resolution Stereo Camera de pe Mars Express. 

Ce vedem în video? Potrivit Agenţiei Spaţiale Europene imaginile surprind cel mai mare canion de pe Marte şi din întregul Sistem Solar, Valles Marineris. Canionul se întinde pe o lungime de 4000 km, având o lăţime de 200 km şi o adâncime de 10 km, iar clipul video surprinde doar partea de nord a acestuia numită Hebes Chasma. 

Clipul video ne plimbă peste câmpii pline de cratere de impact şi stânci afectate de alunecări de teren. Mai mult, în unele zone din vale, Mars Express a detectat minerale hidratate lucru care sugerează că acum mult timp, cantităţi semnificative de apă s-ar fi scurs prin această zonă. 

Formarea lui Hebes Chasma (chasma însemnând în astrogeologie o vale cu pante foarte abrupte) are, foarte probabil, legătură cu platoul vulcanic Tharsis aflat în apropiere şi care găzduieşte vulcanul Olympus Mons. 

Sursa: io9

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase