Home » D:News » Cum îi puterm determina pe cei din jur să fie oneşti?

Cum îi puterm determina pe cei din jur să fie oneşti?

Cum îi puterm determina pe cei din jur să fie oneşti?
Publicat: 21.07.2013
Lumina puternică îi face pe oameni să fie oneşti, altruişti, mai puţin egoişti şi îi determină să adopte un comportament etic, sugerează o nouă cercetare. În urma studiului s-a constatat că oamenii din camere luminate puternic fac donaţii mult mai mari decât cei care stau în camere cu lumină difuză, fiind totodată mult mai dispuşi de a-i ajuta pe cei din jur.

„Am realizat prima dovadă experimentală care arată că lumina puternică măreşte nivelul de moralitate de care dă dovadă individul, determinându-i pe oameni să iniţieze fapte etice. Noi sugerăm că lumina puternică ar putea mări importanţa moralităţii în rândul individului, ducând astfel la o creştere a comportamentului etic”, au declarat autorii studiului de la National Sun Yat-sen University, din Taiwan.

Oamenii de ştiinţă au realizat o serie de experimente în care participanţii la studiu au fost rugaţi să stea în camere luminate diferit: cu 12, 8 şi 4 becuri fluorescente.

În unul dintre experimente, subiecţilor (atât bărbaţi, cât şi femei) li s-a spus că participă la un joc care presupune împărţirea banilor între ei în timp ce un străin era aşezat într-o cameră vecină. Rezultatele au arătat că indivizii care au stat în camera luminată cel mai puternic au oferit cu 15% mai mulţi bani comparativ cu cei din încăperea luminată moderat şi cu 30 de procente mai mult decât cei din camera cel mai puţin luminată. 

Mai mult, rata onestităţi a celor din camera cel mai puternic luminată a fost de 85,2%, pe când cea a indivizilor aşezaţi în camera luminată moderat a fost de 70,4 procente. Prin comparaţie, cei din cea mai slab luminată cameră au avut un nivel de onestitate de doar 51,9 procente. 

Sursa: The Independent

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase