Home » D:News » Cum te poate ajuta familia să scapi de depresie?

Cum te poate ajuta familia să scapi de depresie?

Cum te poate ajuta familia să scapi de depresie?
Publicat: 12.08.2013
Un nou studiu indică faptul că bunicii şi nepoţii adulţi au un efect psihologic foarte puternic unii asupra altora, lucru care poate diminua simptomele depresiei.

„Am constatat că o relaţie emoţională puternică între bunici şi nepoţii adulţi este asociată cu un număr redus de simptome specifice depresiei. Cu cât bunicii şi nepoţii adulţi se susţin unii pe alţii din punct de vedere emoţional, cu atât ei au o stare de sănătate psihologică mai bună”, a declarat Sara M. Moorman, de la Boston College.

De asemenea, studiul a scos la iveală faptul că oferirea sau primirea suportului tangibil nu avea acelaşi efect ca suportul emoţional. Mai exact, în studiu s-a constatat că doar bunăstarea bunicilor creştea atunci când aceştia ofereau sau primeau suport tangibil . Acest tip de susţinere include orice tip de ajutor, de la împrumuturi sau cadouri în bani, până la asigurarea transportului sau sfaturi. 

„Bunicii care înregistrau cea mai mare creştere a nivelului de simptome specifice depresiei primeau susţinere tangibilă, dar nu o şi ofereau”, a explicat Moorman, adăugând că studiul demonstrează că uneori este mai bine să fi altruist, tocmai pentru cu atunci când un bunic primeşte ajutor, dar el este incapabil să îşi ajute nepoţii acesta se va simţi rău şi va trăi cu regrete. 

„De obicei, toată lumea se aşteaptă ca bunicii să îşi ajute nepoţii, chiar şi atunci când aceştia ajung la maturitate. Tocmai de aceea, bunicii care nu au posibilitatea de a-şi ajuta urmaşii sunt frustraţi şi devin depresivi din cauză că depind de nepoţi”, a adăugat Moorman. 

În schimb, cercetarea a indicat că bunicii care şi primesc, dar care şi oferă susţinere tangibilă experimentează cele mai puţine simptome specifice depresiei. 

„Prin urmare, se pare că păstrarea unei bune legături emoţionale şi nu numai este benefică atât pentru bunici, cât şi pentru nepoţi în ceea ce priveşte reducerea depresiei”, a concluzionat Moorman. 

În studiu, oamenii de ştiinţă au utilizat informaţii prelevate în timpul Longitudinal Study of Generations, un studiu care a urmărit familii din Statele Unite de 3-4 generaţii. Eşantionul folosit în cercetarea celor de la Boston College a fost de 376 bunici şi 340 nepoţi. La mijlocul cercetării, în 1994, bunicii aveau aproximativ 77 de ani, pe când nepoţii erau în vârstă de 31 de ani. 

Sursa: EurekAlert

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase