Home » D:News » A fost descoperită cea mai veche fosilă provenită de pe misteriosul supercontinent Gondwana

A fost descoperită cea mai veche fosilă provenită de pe misteriosul supercontinent Gondwana

A fost descoperită cea mai veche fosilă provenită de pe misteriosul supercontinent Gondwana
Publicat: 03.09.2013
Fosila unui scorpion care trăit acum 350 de milioane de ani a fost descoperită în Africa de Sud. Acestea sunt cele mai vechi rămăşiţe ale unui animal de uscat descoperite în Gondwana, parte a fostului supercontinent.

Noua specie, numită Gondwanascorpio emzantsiensis, asigură dovezi interesante cu privire la dezvoltarea vieţii înainte de împărţirea continentelor pe Terra. Rămăşiţele au fost descoperite în Gondwana, un teritoriu care includea actuala Africă, America de Sud şi Australia şi care forma partea sudică a supercontientului numit Pangaea. 

Până acum, dovezi ale unei vieţi terestre atât de primitive au fost descoperite doar în partea nordică a fostului supercontinent, în Laurasia, adică teritorii cunoscute astăzi sub numele de America de Nord şi Asia. 

„Nu existau dovezi potrivit cărora Gondwana ar fi fost locuită de nevertebrate terestre în acel moment”, a declarat Robert Gess de la Universitatea Wits. 

Gess a descoperit fragmentele de scorpion în oraşul Grahamstad, din Africa de Sud. Până la finalul perioadei Siluriane, acum aproximativ 416  de milioane de ani, prădătorii nevertebraţi precum scorpionii şi păianjenii se hrăneau cu alte nevertebrate precum insectele primitive care au fost colonişti timpurii ai uscatului. 

Până acum, oamenii de ştiinţă cunoşteau faptul că în Laurasia existau nevertebrate din Silurianul târziu şi din Devonian, adică din momentul în care teritoriul s-a separat de Gondwana printr-o mare. 

„Pentru prima dată ştim sigur că nu numai scorpionii, ci şi prăzile lor erau prezente aici în Devonian. Acum ştim că până la finalul Devonianului, Gondwana la fel la Laurasia avea un ecosistem terestru complex, care cuprindea nevertebrate şi plante care se puteau bucura de toate elementele necesare pentru susţinerea vieţii vertebrate terestre care era gata să apară”, a declarat Gess. 

Sursa: AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase