Home » D:News » Paralizia cerebrală, tratabilă cu celule stem? Povestea primului pacient român ce beneficiază de transplant cu celule stem în SUA

Paralizia cerebrală, tratabilă cu celule stem? Povestea primului pacient român ce beneficiază de transplant cu celule stem în SUA

Paralizia cerebrală, tratabilă cu celule stem? Povestea primului pacient român ce beneficiază de transplant cu celule stem în SUA
Publicat: 14.09.2013
La 25 de ani după efectuarea primului transplant de sânge placentar în Paris, unui copil cu o formă severă de anemie ereditară, 2013 este anul în care România înregistrează la rândul ei o premieră în domeniul medicinei moderne: primul pacient român care a beneficiat de transplant cu propriile celule stem în SUA, la un centru medical de renume mondial.

În vârstă de doar 3 ani, băieţelul s-a născut sănătos însă la vârstă de 11 luni a fost diagnosticat cu paralizie cerebrală. S-a înecat în timp ce mânca, iar lipsa de oxigen i-a afectat creierul. Singură sa şansă de tratament a fost transplantul cu propriile celule stem recoltate la naştere, paralizia cerebrală fiind inclusă în lista bolilor severe care se tratează acum cu celule stem.

Alex a fost tratat la Duke University Hospital, centrul cu cea mai mare experienţă din lume în aceste afecţiuni pentru copii, costurile aferente deplasării şi tratamentului lui Alex fiind acoperite în totalitate de către compania noastră”, a declarat dr. Tudor Panu, Manager General Cord Blood Center Medical.

Tratamentul cu infuzie de celule stem proprii este un tratament experimental cu rezultate încurajatoare, în prezent peste 150 de copii cu paralizie cerebrală fiind trataţi cu grefă proprie de sânge placentar, majoritatea copiilor prezentând  achiziţii motorii, cognitive sau de comunicare.

Cred că cel mai curând putem vedea rezultate peste 3-6 luni, dar e foarte greu de estimat. În mod normal, vedem schimbări ale funcţiei cognitive, adică de gândire înainte de schimbările motorii, aşadar ne aşteptăm să îl vedem mai prezent, mai conştient, capabil să înţeleagă ce se întâmplă şi să poată să comunice mai bine, în primul rând”, a spus Prof Dr. Joanne Kurtzberg, de la Duke University, care este unul dintre cei mai buni specialişti în  transplant din lume şi specialistul care i-a administrat lui Alex tratamentul cu celule stem.

Sursa: Cord Blood Center Medical

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase