Home » D:News » Cea mai spectaculoasă mină de sare din lume, monument UNESCO, poate fi vizitată virtual (FOTO)

Cea mai spectaculoasă mină de sare din lume, monument UNESCO, poate fi vizitată virtual (FOTO)

Publicat: 16.09.2013
Mina de sare Wieliczka, renumită pentru candelabrele sale realizate din sare, este una dintre cele mai spectaculoase mine din lume.

Exploatarea sării de aici a început în secolul al XIII-lea, iar turiştii au început să viziteze mina încă din secolul al XV-lea. În 1978, spectaculoasa mină a fost inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Acum, mina devine şi mai accesibilă publicului: ea poate fi vizitată online prin Google Street View.

O reproducere a „Cinei cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci a fost sculptată în peretele minei Wieliczka     O reproducere a „Cinei cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci a fost sculptată în peretele minei Wieliczka

În evul mediu, când sarea era preţioasă, mina era o sursă de bogăţie pentru Polonia. De-a lungul secolelor, oamenii care au lucrat în mină au realizat mai multe sculpturi religioase şi istorice, alături de capele subterane. Cu trecerea generaţiilor, minerii în vârstă i-au învăţat pe cei tineri cum să sculpteze în sare. În epoca modernă, oficialii polonezi au invitat artişti renumiţi să realizeze alte sculpturi în pasajele subterane ale minei.

Capela Sfintei Cruci din Mina de sare Wieliczka    Capela Sfintei Cruci din Mina de sare Wieliczka

Minerii foloseau capelele subterane pentru a se ruga şi a cere divinităţii să-i protejeze în această slujbă dificilă. Toate elementele din Capela St. Kinga care nu au fost sculptate în rocă sunt realizate din sare, inclusiv candelabrele şi statuia Fecioarei Maria.

Statui ale piticilor    Statui ale piticilor

Mina are nouă niveluri şi galerii care se întind de-a lungul a aproximativ 300 de kilometri, însă doar o mică parte este accesibilă publicului. Pe Google Street View puteţi vizita două niveluri diferite şi puteţi explora mai multe încăperi.

Sursa: PopSci

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase