În data de miercuri 2 octombrie 2013 s-a lansat Sistemul naţional de gestiune şi monitorizare a speciilor de păsări din România în baza articolului 12 din cadrul Directivei Păsări a Uniunii Europene. Proiectul se adresează în special autorităţilor publice şi specialiştilor, dar vizează şi interesul publicului larg. Prin implementarea sa se speră îmbunătăţirea activităţii de management şi monitorizare a speciilor de păsări de interes european şi a habitatelor acestora conform Directivei Păsări adoptate în anul 1979 în Uniunea Europeană.
În cadrul conferinţei de lansare s-au discutat diverse probleme legate de adoptarea la nivelul României a acestui sistem conform cerinţelor Uniunii Europene. Una dintre marile probleme identificate constă în neconcordanţa dintre datele anterioare cu privire la prezenţa speciilor de păsări rare la nivel european, şi situaţia actuală a speciilor respective în rezervaţiile şi zonele protejate din ţara noastră.
Alt punct de discuţie a vizat influenţa negativă a activităţilor umane (defrişări ilegale, vânătoare, braconaj, activităţi turistice, poluare, construcţii ilegale, trafic cu specii rare) din ultimii ani, asupra siturilor de importanţă avifaunistică.
Păsările de importanţă comunitară sunt ocrotite la nivel legal în România printr-un număr de 148 situri de protecţie avifaunistică în cadrul reţelei europene transfrontaliere Natura 2000.
Confrom tuturor studiilor de profil şi informaţiilor din teren, dezvoltarea economică haotică, activităţile turistice care nu ţin seama de specifiul unei rezervaţii de protecţie a speciilor rare, precum şi vânătoarea au avut deja un impact negativ asupra unor specii importante, precum cormoranul pitic, egreta mică, şoimul dunărean, acvila de câmp, pelicanul creţ sau acvila de munte.
În acest context, proiectul este deosebit de necesar pentru cunoaşterea stării actuale a populaţiilor de păsări sălbatice şi pentru îmbunătăţirea şi eficientizarea activităţilor de management, monitorizare, conservare şi pentru centralizarea informaţiilor la nivel naţional.
În urma activităţilor de monitorizare vor rezulta: o bază de date, hărţi cu distribuţia speciilor depăsări, măsuri de conservare pentru speciile aflate în declin, precum şi primul raport naţional pe Directiva Păsări.
La definitivarea acestui studiu de mare anvergură se vor lansa două publicaţii în cadrul proiectului: Atlasul păsărilor de interes comunitar din România (lucrare grafică şi editorială care va conţine descrierea fiecărei specii de păsări de interes comunitar, hărţi , fotografii, un dvd cu sunetele păsărilor cântătoare) şi Tool-kit-ul pentru monitorizarea speciilor de păsări de interes comunitar (care va cuprinde „Ghidul standard de monitorizare”).
Un roi de viespi, fiecare de mărimea unui deget mare umane, au decimat provincia Shaanxi, în această vară. Mai exact, cel puţin 28 de persoane au fost ucise, în timp ce alte 419 au fost rănite.
Un studiu publicat recent sugerează că bărbaţii cedează tentaţiilor sexuale mai des decât femeile – spre exemplu, înşelându-şi partenerele – deoarece au parte de impulsuri sexuale mai puternice, nu pentru că au un autocontrol mai slab.
Cel mai periculos drog al vremurilor noastre este zahărul, după opinia lui Paul van der Velpen, directorul serviciului de sănătate din Amsterdam, care consideră că dulciurile şi băuturile îndulcite ar trebui să aibă pe ambalaj avertismente asemănătoare celor de pe pachetele de ţigări.
Există multe lucruri pe care nu le putem controla şi multe efecte secundare ale îmbătrânirii pe care am vrea să le ocolim. Un nou studiu, vine să prezinte acele aspecte ale îmbătrânirii de care se tem bărbaţii cel mai mult.
Oamenii de ştinţă au construit un „dinte” inteligent - un mic dispozitiv care poate înregistra cât timp petrece o persoană mestecînd, bând, mâncând, tuşind, fumând… Dispozitivul îi poate ajuta pe medici să supravegheze pacienţii cu probleme respiratorii sau să afle în ce fost prescris.
2019 a fost anul în care o serie de specii considerate anterior dispărute au fost revăzute. Acest lucru reprezintă o mică bucurie, în contextul în care aproximativ un milion de specii de animale şi plante au fost catalogate în pericol de extincţie de către specialiştii de la Organizaţia Naţiunilor Unite, iar cauzele principale pentru această situaţie sunt reprezentate de reducerea habitatelor şi a ecosistemelor pe fondul vânătorii excesive, extinderii terenurilor agricole, care…
O serie de curenţi de meteori, printre care Perseidele, Luna albastră, patru Super Luni şi câteva planete „în opoziţie”, ceea ce le va face vizibile de pe Terra, se numără printre cele mai spectaculoase fenomene astronomice ale anului 2020. Cel mai mare eveniment al anului va avea loc chiar la finalul lui 2020: marea conjuncţie a lui Jupiter şi Saturn.
Fragmente ale unei noi specii de reptilă zburătoare, un pterozaur care a trăit în Cretaciul superior continental în zona de astăzi a Transilvaniei, au fost descoperite de o echipă de cercetători români şi americani.
Încoronarea lui Napoleon Bonaparte ca împărat al francezilor, la vârsta de 35 de ani, evenimentele din 1989 care au dus la căderea regimului comunist în România, destrămarea URSS şi moartea regelui Mihai I al României au fost câteva dintre evenimentele istorice importante care au avut loc în luna decembrie.
Având o mare diversitate a reliefului, România este locul în care pot fi vizitate o multitudine de obiective turistice, pline de istorie şi legende, dincolo de frumuseţea peisajului pe care îl oferă.
Multitudinea de informaţii la care suntem expuşi zilnic, la care se adaugă folosirea intensivă a diferitelor dispozitive tehnologice, precum smartphone-urile, au ca efect advers şi scăderea atenţiei şi a capacităţii de concentrare a oamenilor. Foarte mulţi indivizi se confruntă cu această situaţie, iar o serie de studii ştiinţifice au demonstrat că adulţii sănătoşi nu sunt capabili să se concentreze pe o sarcină mai mult de 20 de minute.