Home » D:News » Surpriză! Au mai fost descoperiţi câţiva leoparzi siberieni

Surpriză! Au mai fost descoperiţi câţiva leoparzi siberieni

Publicat: 17.10.2013
O serie de fotografii recent obţinute în mai multe rezervaţii din Extremul Orient al Siberiei, au evidenţiat faptul că populaţia sălbatică a celor mai rare feline mari din lume pare să-şi revină treptat de la stadiul de extincţie totală pe care îl estimaseră specialiştii la adresa lor.
 
Este vorba de leoparzii siberieni sau leoparzii de Amur (Panthera pardus orientalis) cea mai rară subspecie distinctă de leopard din întreaga lume. Recent, mai multe camere foto amplasate în rezervaţia Land of the Leopard National Park au adus imagini cu un leopard tânăr alături de unul adult, probabil mama sa.
 
Elena Salmanova, directorul ştiinţific şi pe tematici de educaţie şi conservare al rezervaţiei a făcut publice noile imagini şi susţine că prezenţa acestor noi exemplare indică faptul că felinele se înmulţesc, iar eforturile de protecţie făcute de cercetători şi autorităţi, ar da în sfârşit roadele scontate.
 
Un recensământ complet al tuturor leoparzilor va avea loc în decursul acestei ierni, cercetătorii folosindu-se şi de urmele felinelor descoperite pe zăpadă. Astfel, oamenii de ştiinţă speră să afle cu aproximaţie câţi pui de leoparzi siberieni s-au născut în decursul acestui an în regiunea Primorski Krai. 
 
 
La ora actuală se estimează că mai supravieţuiesc maximum 50 de leoparzi siberieni în pădurile din Extremul Orient al Rusiei. Aceasta în condiţiile în care în anul 2007, cercetătorii estimau că trăiesc cel mult 37 exemplare. Cu toate acestea populaţia acestor feline mari rămâne deosebit de vulnerabilă în special în faţa braconierilor.
 
Camerele foto istalate recent în rezervaţie au permis nu doar monitorizarea leoparzilor, ci şi identificarea lor pe baza imaginii faciale. Camerele pot funcţiona timp de şase luni, iar bateriile lor le permit să facă fotografii şi pe timp de noapte.
 
 
Noua rezervaţie este definitivarea iniţiativei autorităţilor ruseşti de a proteja şi garanta supravieţuirea acestei feline care mai poate fi întâlnită doar în China şi Coreea de Nord. Totuşi, se pare că în Rusia trăiesc cele mai multe exemplare de leoparzi siberieni.
 
Sursa foto: The Siberian Times    Sursa foto: The Siberian Times

 
Recent, Serghei Ivanov, şeful Administraţiei Prezidenţiale Ruse a vizitat regiunea în cadrul unei campanii destinate construirii unui tunel sub o autostradă. Tunel care va permite circulaţia liberă a leoparzilor fără riscul de a fi loviţi de maşini.
Tunelul Narvinski va fi construit în dreptul kilometrului 76 care leagă localitatea Khasan de Razdolnoye.
 
„Acesta va fi primul tunel ecologic din Rusia, până acum am construit 300 metri din cei 575 necesari, şi sperăm să fie gata până în luna august a anului viitor. Tunelul va face legătura între rezervaţia Land of the Leopard National Park şi rezervaţia Kedrovaya”, anunţă Serghei Ivanov.
 
Sursa: The Siberian Times
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase